Die Fälscher


Filmfestival Gent – film 1
 
Die Fälscher mocht de competitie openen (in aanwezigheid van de kleindochter van Charlie, Dolores Chaplin). verrassend aangezien regisseur Stefan Ruzowitzky bekendheid heeft verworven met Anatomy 1 en 2, campy horrorfilms die niet te verwachten zijn in Gent. Die Fälscher echter keert terug naar de krijgsgevangenkampen van de tweede wereldoorlog. Salomon – Sally – Sorowitsch verdient in de jaren dertig zijn kost als beruchte geldvervalser maar door een tip kan de Duitse hoofdcommissaris Herzog Sally te pakken krijgen. Sally komt terecht in de groezelige respectloze stapelbedden van Mauthausen maar met zijn kunde als portretkunstenaar kan hij zijn eer hoog houden. een tijd later wordt hij op verzoek van de gepromoveerde Herzog gedeporteerd naar Sachsenhausen. verrassend genoeg komt hij met enkele andere deskundigen in drukpers te zitten in eersteklasbarakken: er zijn zachte bedden, genoeg eten, fatsoenlijke toiletten en douches en men mag zelfs af en toe ontspannen. blijkt dat zij aangetrokken zijn om de pond en dollar te vervalsen om zo die respectievelijke economieën omver te werpen. het morele dilemma bestaat er dan ook in om ofwel te overleven door de Duitsers te helpen maar hierdoor al hun kameraden te verraden ofwel de boel te saboteren waardoor ze er zelf aan moeten geloven. Die Fälscher is op alle vlakken een krachtige film: het verhaal gaat door merg en been en kent een hoogtepunt op het einde van de film wanneer de eersteklasbarakken de waar- en kwelheid ontdekken van een concentratiekamp, Ruzowitzky filmt met een groot respect en laat de huivering groter zijn dan de gruwel en de acteurs zijn meer dan subliem. Devid Striesow is een charmante maar lepe SS-leider, August Diehl is de communistische gevangene Adolf Burger (op wiens verhalen de film is gebaseerd) en Karl Markovics haalt een tour de force uit als valsmunster Sally. de laatste twee hebben tegenovergestelde gedachten over het overleven in het kamp en dat brengt sterke emoties naar boven. laat Schindler’s List buiten categorie zijn, als beste buitenlandse film zou Die Fälscher zeker ook een oscar verdienen.
 
3,5/5
 
  

2 gedachten over “Die Fälscher

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s