Empties


Filmfestival Gent – film 7
 
de Tsechische leraar Josef Tkaloun heeft er genoeg van om respectloze opmerkingen van zijn leerlingen te tolereren en na een vierde maal zijn bijnaam van de wringer eer aangedaan te hebben (hij wringt een spons uit over een pestkop), kapt hij ermee. Josef is met zijn 65 jaar op penioengerechtigde leeftijd maar de massa’s boeken die hij indertijd gekocht heeft, kunnen hem niet bekoren en ook de velerlei huishoudelijke klusjes die hij dient op te knappen zijn er teveel aan. vrouwlief Eliska is van het huishoudelijke relationele type maar Josef van het groetentype, iemand die ’s avonds moet thuiskomen van het werk en zijn vrouw kan begroeten. hij is dan ook zeer verheugd wanneer hij in de supermarkt een job krijgt om lege flessen te stapelen (empties). hij leert nieuwe mensen kennen en met zijn beleefdheid en humor helpt hij klanten en brengt hij collega’s dichter bij elkaar. ook zijn dochter Helenka helpt hij onopvallend aan een partner. dit bezige gedrag werkt echter tegendraads ten aanzien van zijn eigen huwelijk dat binnenkort 40 jaren zal tellen. Eliska vindt zich in de steek gelaten en doordat Josef brandende seksuele fantasieën heeft als een wervelende tornado, kijkt ook zij een oogje opzij. zijn zwak voor de vrouwtjes doet vermoeden dat hij vreemd gaat of tracht hij net zijn vrouwtje te verrassen op de aankomende veertigste huwelijksverjaardag? Empties is verrassend een aangenaam goed gevoel gevende Tsjechische film met het hart op de juiste plaats. elk personage vindt zich meermaals in komische situaties zonder dat hierbij de realistische soms tragische ondertoon wordt vergeten. bezige vader en zoonbijtjes Sverák hebben dan ook een succesvolle festivalfilm afgeleverd. vader Zdenek zorgt voor het scenario en neemt als lookalike van Sean Connery de hoofdrol op speels spontane en geloofwaardige wijze voor zijn rekening terwijl zoon Jan instaat voor de productie en regie en zijn eigen tien jaar oude oscarwinnaar Kolya grappig weet aan te prijzen. Empties is een geslaagde komedie over opbouwende relaties met daarin centraal de grappige handelingen en gedachten van een ouder wordende man.
 
3,5/5
 
    
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s