Immer Nie Am Meer


Filmfestival Gent – film 9
 
deze Oostenrijkse film is ongewoon, maar dan wel ongewoon grappig. het verhaal is haast te kort voor woorden. Anzengruber en Baisch keren ’s nachts gedesillusioneerd huiswaarts van een wijnreceptie. de ene is de ex van de eigenares aan wie hij nog gauw een plezierreisje cadeau doet, de andere is de broer van de eigenares en wegens steeds in dronken toestand wordt hij door zijn ex-schoonbroer naar huis gebracht. onderweg pikken ze Schwanenmeister op, een komediemislukkeling die alweer geen succesvol optreden achter de rug heeft en ook bot gevangen heeft bij een aantrekkelijke jogster op zijn weg naar huis. in tamelijk ongelukkig onzedelijke toestand komt hij met zijn auto vast te zitten. gelukkig kan hij dus instappen bij die twee andere tragikomische figuren. maar een poosje later worden ze alledrie afgeleid door die knappe loopster en men verliest de grip op de weg waardoor ze afdalen in een verlaten bos. hun auto zit klem tussen twee bomen, het automatische venstermechanisme laat het afweten, hun claxon doet het niet meer, het schuifdek schuift niet en alle vensters zijn van gewapend glas (u wil niet weten van wie de auto afkomstig was). een zeer belachelijke situatie, alleen kan men er niet aan ontsnappen want hun stem of koplampen bereiken de bewoonde wereld niet. voor de rest van de film is de camera ingesteld in en op de wagen. bizar? dat wordt het nog meer wanneer een jongen opduikt die de opgeslotenen ziet als een experiment als ware het ratten in een val. de filmlocatie is dus claustrofobisch klein maar regisseur Antonin Svoboda en zijn hoofdrolspelers die hun eigen rollen hebben geschreven, hebben zulk een sterk hilarisch en absurd scenario dat je aangenaam boeiend zit te kijken naar de Forever Never Anywhere situatie. de drie protagonisten zoemen in op hun belabberde leven met ontwapenende dialogen en hun hachelijke situatie staat borg voor onderlinge wrijvingen en handtastelijkheden die het ene grappige hoogtepunt na het andere laat opvolgen. Immer Nie Am Meer is de komische klucht van het festival met verbale humor in een geinige ongewone en ongemakkelijke situatie.
 
3,5/5
 
  
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s