Takva – A Man’s Fear Of God


Filmfestival Gent – film 10
 
Takva. A Man’s Fear Of God. die man is Muharrem, een introverte Turk van middelbare leeftijd die zijn gehele leven doorbrengt in soberheid, hard werkt voor het kleine maar dankbare loon en zijn rug gekeerd heeft tegen het huwelijk en alles in dienst stelt van die ene God, Allah. nimmer mist hij het Islamitische gebed en zijn gebeden zijn gemeend. omwille van zijn vroomheid, puurheid en oprechtheid springt hij in het oog van een rijke en machtige sjeik in Istanbul. door zijn assistent Rauf wordt hij benaderd om een belangrijk werelds werk te verrichten voor Allah. hij zal instaan voor het verdere bestaan en blijvende groei van zijn religieuze orde. deze taak bestaat erin als tollenaar de huren te innen van de inwoners van appartementen, winkels en landerijen. de nederige diepgelovige Muharrem wordt als toonbeeld van soberheid overdonderd met cadeaus om zijn taak te vervullen: een gsm, kostuums, een auto met chauffeur; de vertegenwoordiger van de orde moet er immers ook alsdusdanig uitzien. Muharrem’s leven stond steeds in het teken van Allah, ook nu nog altijd maar door de luxe, de macht die hij heeft, de dominantie en hooghartigheid die hij tegen wil en dank uit, de excessen van de mensen waarvan hij geld moet innen, begint hij enorm aan zichzelf te twijfelen of hij deze taak wel kan vervullen. langzaamaan dient hij zich te behoeden om niet gek te worden en bovendien stapelen onreine seksuele fantasieën zich op. als hij maar hulp krijgt van Allah, komt het wel goed. regisseur Özer Kiziltan brengt Istanbul (in een medeproductie van Fatih Akin) op zijn meest armtierige en conservatieve wijze en laat langzaam zijn hoofdpersonage emotioneel verdwalen in de schijnbaar goed bedoelde luxewensen en -eisen van een machtige moslimorde. de film is goed in zijn eenvoudige acteursregie maar de snelle flitsende stoboscopische tussenkomsten zijn een storend element. een minpunt dat in naam van God met de mantel der liefheid wordt weggeveegd want ongeacht het feit dat het einde als te bruusk en open beschouwd kan worden, is Takva, A Man’s Fear Of God een meeslepend persoonsportret waarin geloof doet leven maar tegelijkertijd ook naar historisch goede gewoonte misbruikt kan worden voor dominantie en macht.
 
3/5
 
  
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s