The Band’s Visit


Filmfestival Gent – film 11
 
de Egyptische Alexandria Ceremonial Police Band strijkt neer op de luchthaven van Israël om de volgende avond als muzikale fanfare te dienen voor de opening van een Arabisch cultureel centrum. echter, er is niemand die hen komt afhalen en de keurig in kostuum uitgedoste acht leden – onder dirrigentleiding van Tawfiq – zal trachten om op eigen krachten de plek te bereiken. de taalbarrière brengt hen echter niet bijster ver en ze stranden in een isolaat godsvergeten woestijndorpje waarbij zowel hun eigen leven beïnvloed wordt alsook die van de schare inwoners. het achttal wordt opgedeeld bij een drietal slaapgelegenheden: Dina, de knappe wulpse eigenares van een restaurant en o zo eenzaam, Iztik, die een gezin gesticht heeft, wel nog bij zijn ouders woont en enkele tijd reeds in een huwelijkscrisis zit en Papi die zeer onwetend en onhandig is met vrouwen maar wel eens graag van bil zou willen gaan. Tawfiq eist van zijn mannen discipline en de naam van de harmonie moet hoog gehouden worden. voor de bende tragische figuren in deze doodse stad geen sinecure. regisseur Eran Kolirin maakt van zijn film een intimistisch portret over mensen die elk voor zichzelf een tragische pijn hebben in hun hart. maar Kolirin doet dit wel met de nodige ironie zodat zijn onopmerkelijke regie nooit saai wordt. filmisch heeft The Band’s Visit immers weinig te bieden maar de acteurs leggen de juiste dramatische en cynische emoties in hun karakters zodat de film volledig op hen kan steunen. toch wel meegeven dat Kolirin één van de grappigste scènes (de triple versiering in een desolate rolschaatsdiscotheek) laat zien op het festival. de film won op Israëlische bodem haast alle filmprijzen, ging in Cannes met de Jure Coup de Coeur lopen en is ook nog ’s lands inzending voor de oscars. met wat meer budget kunnen we hopen dat hij met een volgende film ook wat meer aandacht biedt aan het cinematografische zodat hij het verdienstelijke niveau kan overstijgen.
 
3/5
 
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s