Eastern Promises


Filmfestival Gent – Film 15
 
de goede ervaringen van Cronenberg en Mortensen twee jaar geleden met A History Of Violence zorgden ervoor dat Gent nu ’s lands première mag geven voor hun nieuwste samenwerking Eastern Promises. ook nu verlaat de door de critici gewaardeerde regisseur zijn natuurlijke habitat van weird, weirder, weirdst maar ook al zien A History Of Violence en deze Eastern Promises eruit alsof hij commercieel Hollywoord omarmt, in feite maakt hij sobere maar harde, rauwe films over populaire onderwerpen en wordt geweld getoond in die zin alsof je het zelf zou meemaken: right in your face en zonder popcornsausje. deze keer zoemt Cronenberg in op de harde onderwereld van de Russische maffia gestationeerd in het druilerige Londen. dicht tegen kerstmis krijgt vroedvrouw Anna een 14-jarig Oost-Europees meisje in kritische toestand op de operatietafel, haar lichaam vertoont sporen van misbruik. men weet de baby te redden maar voor het meisje is alle hulp te laat. Anna wil op zoek gaan naar de familie (emotioneel legt ze de link naar haar eigen miskraam) om de baby een thuis te geven en ze vindt het dagboek van het meisje in haar handtas. alleen is het in Russisch geschreven. via een naamkaartje in het dagboek, komt ze terecht bij een restaurant uitgebaat door Russisch eigenaar Semyon. de zwarte auto’s voor de gevel geven enkel schijn van wat er zich achter bevindt. hoe dieper Anna wil zoeken naar de identiteit van het meisje, hoe dieper ze verstrengeld raakt in de Vory V Zakone code die de nietsontziende Russische maffiabende hoog houdt via o.a. levenstatoeages. Semyon wil absoluut het dagboek in zijn bezit hebben, iets waarvoor zijn geschifte zoon Kirill en diens chauffeur annex undertaker Nikolai moeten voor zorgen. hoewel blijkt dat Anna (de altijd degelijke en knappe Naomi Watts) en haar zoektocht centraal staat, zijn het eigenlijk de onderhuidse spanningen, wantrouwen en afrekeningen binnen de Russische maffia die de kroon spannen. Armin Mueller-Stahl is krachtig als de uiterlijk charmante, vriendelijke koning van de onderwereld maar zoals het hoort innerlijk een meedogenloze maffialeider is. zijn zoon wordt over the top vertolkt door Vincent Cassel, misschien het enige minpunt van de film, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door Viggo Mortensen die met Cronenberg duidelijk zijn Aragornverleden achter zich laat. door zijn afstandelijkheid is hij indringend, door zijn charme onbetrouwbaar en door zijn angstgebrek niet te doorgronden. Cronenberg laat u bij aanvang al duidelijk onverbloemd de harde realiteit van de Russische maffia, hier actief in mensenhandel, tonen waarbij de eer uiteraard centraal staat. zijn regie is zorgvuldig sober maar krachtig en het geweld komt hard aan waarbij de saunascène nu reeds een klassieker is. bovendien is het verhaal niet zo simpel als het er uitziet maar bevat het meerdere lagen. Eastern Promises is dus geslaagd in alle opzichten en is een waardig misdaaddrama.
 
4/5
 
   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s