Gone Baby Gone


Filmfestival Gent – film 20
 
Ben Affleck treedt op drie manieren in de voetsporen van Clint Eastwood. hij maakt de stap naar de regiestoel, hij verfilmt een novel van Dennis Lehane en het resultaat is sterk. misschien moeten we hem maar aanraden om die regiestoel warm te houden en niet zoveel meer voor de camera te staan. het harde en ruige Dorchester wordt opgeschrikt door de ontvoering van de vierjarige Amanda. haar moeder bazelt de camera’s bijeen maar met haar neus nog half in de heroïne loopt ze er maar sloerie bij. het is vooral haar wanhopige tante die er alles aan wil doen om Amanda terug te krijgen. zij heeft verbitterd de pers erbij gehaald om de politie extra druk te geven maar wanneer zij geen stap verder geraken, roept ze de hulp in van het privédetectivekoppel Patrick Kenzie en Angie Gennaro. niet zonder enige tegenzin aanvaarden zij de opdracht om al snel tegen een verdedigingsmuur aan te lopen van de drugsverslaafde moeder, van hoofdinspecteur Jack Doyle en van de twee rechercheurs Remy Bressant en Nick Poole die het onderzoek leiden. het lijkt wel of iedere partij een mysterieus geheim herbergt waardoor de waarheid niet aan het licht kan komen. maar Kenzie is vastberaden en graaft dieper, ook al betekent dit dat hij in een gevarenzone komt van de Bostonse onderwereld en pedofiele snoodaards. wanneer hij de ui echter langzaam kan pellen, komt hij voor een tragedie te staan, een dilemma waarbij er argumenten zijn om beide zijden te kiezen maar of de gevolgen ervan goed zijn ..? Gone Baby Gone buigt op een sterk scenario dat Affleck op een kalme, behoedzame wijze brengt waarbij plottwisten en misleiding zorgen voor een intrigerende in- en beleving. zijn broer mag de hoofdrol voor zich nemen en heeft naast Robert Ford dit jaar een tweede vette kluif te pakken en de kijker gaat volledig op in zijn zoektocht en is op het einde medelever van een moreel dilemma dat Affleck met woordenloze emotie sterk belichaamd. bovendien zijn zowel Morgan Freeman als Ed Harris krachtige bijrollen. Gone Baby Gone mag dan qua scenario wat gelijken op Mystic River, Affleck pakt in zijn debuut uit met verrassend spannende scènes in een sfeervol geheel waardoor je gebeiteld zit voor een dramathriller die je moreel zal aanspreken.
 
3,5/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s