Hallam Foe


Filmfestival Gent – film 25
 
Hallam Foe verwijst naar het hoofdpersonage van deze Britse film die in Gent voorgesteld werd door regisseur David Mackenzie. Hallam leeft teruggetrokken in een eigen semifantasiewereld na de dood van zijn moeder. hij wordt gekweld door de vraag of zijn moeder dan wel zelfmoord heeft gepleegd door verdrinking dan wel vermoord werd door de secretaresse en minnares van zijn vader, de rijke Schotse zakenman Julius Foe. ondertussen is Verity immers Hallam’s stiefmoeder en bemoeit ze zich met de financiële zaken van Julius. naast een eigen onderzoek van haar dood, houdt hij zich Rear Window gewijs bezig met het spioneren van mensen vanuit zijn boomhut die een ode is aan zijn moeder. de enige met wie hij waardevol contact heeft, is zijn zus maar wanneer deze naar Australië vertrekt, voelt hij zich verlaten dat hij mits chantage en verleiding compenseert door pietje pak te doen met Verity. de enige manier om aan haar te ontsnappen, is wegvluchten en zo komt hij terecht in Edinburgh waar hij Kate ontmoet, een jonge carrièrevrouw die hoofd is van de personeelsdienst van een hotel maar vooral als twee druppels water lijkt op zijn moeder. Katie raakt gecharmeerd door Hallam’s persoonlijkheid en geeft hem een job in het hotel zonder dat zij weet dat hij haar vanuit een kerktoren met een verrekijker bespioneert en haar kinky seksscènes nauwlettend en van dichtbij volgt. uiteraard wordt het gecompliceerd wanneer haar stoeibuddy dit ontdekt en hij zelf seksueel in de ban raakt van Kate. Hallam Foe kan een stalkingdrama, een coming of age film, een minnaarsthriller of een romantische komedie worden en Mackenzie laat het ook afwisselend in al die richtingen gaan met steeds een bizarre ondertoon zodat je nooit weet met welk juist gevoel je naar de film moet kijken. net zoals die ondertoon voelt dat bizar aan maar het werkt wel aanstekelijk en glimlach je vaak met gefronste wenkbrauwen. personages zijn goed ingevuld met een brede waaier van karakters. Jamie Bell is sterk als de excentrieke Hallam en dat klikt met Sophia Miles als de onstabiele sexy Kate, Ciaran Hinds is een uitgedoofde bourgeois die aanpapt met Claire Forlani als een harde zakentante die in de gegoede klasse wil komen en daarnaast heb je ook nog een Ewen Bremmer die zijn eigen accentrijke joviale bijrolzelve is. de regie is typisch Brits maar wanneer het scenario goed raar is, is dit geen minpunt. als je een film wilt zien die kop noch staart raakt maar steeds listig bizar is waarbij je nooit weet wat te voelen, is Hallam Foe your cup of tea.
 
3/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s