Once


Filmfestival Gent – film 26
 
voor once in a lifetime, zouden de talking heads zeggen, hoeft een film eigenlijk geen recensie. regisseur John Carney laat eenvoud en grootsheid elkaar ontmoeten en brengt een raak en rakend liefdesverhaal dat zo authentiek is, zo meevoelend echt is dat ieder hart in tederheid zal verwarmen maar tegelijkertijd herkenbare melancholie oproept, want dat is liefde. hij is een straatmuzikant die in hartje Dublin enkele ponden bijeen raapt met het spelen van liedjes op zijn gitaar naast het stofzuigerherstelwerk bij zijn vader. zij is een Tsjechische immigrante die haar nieuwe leven in Dublin probeert te onderhouden als schoonmaakster en op zoek is naar iemand die haar kapotte stofzuiger kan herstellen. maar niet alleen die stofzuiger brengt hen bij elkaar, ook de muziek. zijn begenadigd gitaarspel en emotievolle stem past als gegoten bij haar subtiele pianotoetsen en al gauw inspireren ze elkaar met goddelijke muziek voor de oren. niet alleen de stofzuiger, niet alleen de muziek brengt hen dichter bij elkaar maar ook de reden waarom ze zich hierin uitleven. de muziek, de teksten, het brengt een intense band tussen beiden tot stand maar tegelijkertijd is de zoektocht of de vraag naar is dit de ware, aanleiding om terug te kijken wat of beter wie men achterliet waarvoor men eigenlijk deze liedjes maakt. ohlalala, liefde kan mooi zijn maar perfect op een presenteerblaadje komt het nooit. hoofdrolspelers Glen Hansard en Markéta Irglová zijn in het echte leven ook muzikanten – hij is leadzanger bij The Frames (ook John Carney speelde daar vroeger bij), zij een jonge getalenteerde pianiste die Hansard opmerkte in Praag – en dat brengt niet onmiddellijk een musical in de stijl van bijvoorbeeld Moulin Rouge, neen het geeft enkel maar realistisch weer in een singer song writer song hoe we ons kunnen voelen in het oneffen pad van de liefde. Once won in Gent de Xplorezone award en werd tweede in de publieksprijs (wat hij wel won op het Sundance en Dublin filmfestival) en als opvolger van bijvoorbeeld een Before Sunrise wordt hij de ultieme romantische film die in tegenstelling tot melige Hollywoodplakkers uitblinkt in zijn echtheid. zelden werden we zo overmand door emotionaliteit na een film maar deze parel raakt de gevoelige snaar.
 
5/5
 
  
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s