Michael Clayton


George Clooney heeft zijn centen verdiend met een derde Oceanfilm en de magnificoreclame voor een doorschijnend alcoholisch drankje. tijd- en productiemogelijkheid dus om na Syriana het publiek terug een geweten te schoppen. als vertelstem deed hij dit al in Sand And Sorrow over de volkerenmoord in Darfur, met medeproducers Steven Soderbergh en Anthony Minghella zet hij de lakse, achtebakse en corrumperende advocatuur in hun hemd. Michael Clayton is een fixer. binnen de advocatenfirma Kenner, Bach & Ledeen kan er geen enkel zo dirty zijn of Clayton weet er raad mee. zijn duur uitgedoste kostuums en dikke mercedes verraden een hoge paycheck en succesvol businessman maar achter die façade haat hij eigenlijk zijn job (wat zijn baas niet verstaat) en op privévlak zit het ook al niet al te snor. hij zit in 75000 dollar schulden (niet op te vangen met porkeren) en zijn zoon ziet hij slechts in vlugge tussendoors. zijn vriend en medefixer Arthur is ondertussen zijn pedalen aan het verliezen. het zich in advocatengesprekken ontdoen van zijn kledij is echter enkel de absurde keerzijde van wat hij van plan is. de belangrijkste industriële klant van Kenner, Bach & Ledeen, U/North zorgt door hun activiteiten op het platteland in het geheim al jaren voor menselijke gezondheidsproblemen (zoiets in de grootte van The Insider) maar Arthur heeft compromitterend bewijsmateriaal gevonden dat U/North een failliete dreun kan geven. CEO Karen Cowder komt onder loodzware druk te staan maar wil zich opwerpen als een harde tante waarbij zij echter op de beslissende momenten drastische verkeerde beslissingen neemt. kan of wil Clayton dit stinkend zootje opruimen? Tony Gilroy wordt met o.a. Dolores Clairborne, The Devil’s Advocate en The Bourne films vooral geprezen om zijn scenario’s en dat merk je aan Michael Clayton. het is een intelligente thriller die zijn spankracht vanuit het verhaal haalt. het scenario mag dan vooral in flashbackstijl verteld worden en moeite vragen van de kijker ook en vooral omdat het een tijd duurt om alle karakters te leren kennen en hoe ze aan elkaar gelinkt zijn, maar wees gerust het puntje komt bij het paaltje. het geluk van Gilroy is uiteraard dat zijn karakters sterk vertolt worden. Clooney is meesterlijk als een geslaagde maar met zichzelf in conflict liggende fixer en weet meer en meer zijn acteerspectrum uit te breiden. in bijrollen heb je daarnaast de zenuwinzinkende maar dit beseffende Tom Wilkinson als Arthur, de harde maar onzekere van moraal wegglijdende Tilda Swinton als Cowder en een rustige maar vastberaden Sydney Pollack als Clayton’s baas Marty. het laat ons geweten maar rusten publiek zal er niet naar komen kijken en zullen vooral snelle actiethrillers verkiezen. een keuze, niet altijd intelligent wat echter Michael Clayton wel is. de film vraagt dan wel een inspanning, de vraag echter hoe het in elkaar steekt en hoe het zal aflopen voor Clayton houdt je tot het einde bezig.
 
3,5/5
 

  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s