Stardust


de jaren waarin Lord Of The Rings en Harry Potter elkaar bekampten om eerste te zijn aan de box-office zorgden ervoor dat Disney na lange tijd met de Narniachronicles ook nog eens kon scoren. na New Line Cinema, Warner Bros en Disney wil Paramount (of Universal als je wilt) nu ook een fantasygraantje meepikken. Stardust mocht dan wel geen bulderende promocampagne hebben, de film heeft alles in zich om de hartverwarmende glansrijke familiefilm te zijn waarbij regisseur Matthew Vaughn na het Britse bikkelharde Layer Cake zijn uitgebreid talent toont. in het stadje Wall (het is omgeven door één lange muur met maar één kleine bewaakte doorgang) is Tristan vlinderverliefd op Victoria maar zij hecht meer aandacht aan het huwelijksaanzoek van de hauteine Humphrey. Tristan wil echter alles doen om haar hart te veroveren en bij het zien van een vallende ster maken ze een deal: Tristan moet binnen een week de gevallen ster aan haar bezorgen en dan is zij de ware voor hem. jong, onbesuisd en onervaren start hij zijn queeste buiten de muren van The Wall. zo komt hij in de wondere maar vervaarlijke wereld van Stormhold. zijn gevallen ster blijkt verrassend een jonge, knappe en nogal koppige deerne te zijn maar al gauw is er het besef dat Tristan niet alleen op zoek is naar Yvaine. ook the three witches of Stormhold met Lamia op kop doen dat want het uitrukken van het hart van een gevallen ster betekent voor hen een serieuze verjongingskuur en daarnaast zijn er ook nog de prinsen van Stormhold op zoek naar haar want ze draagt de medaille dat één van hen tot koning zal tronen. Tristan’s reis staat bol van magie, misleiding, romantiek maar is vooral één en al een avontuur. Vaughn brengt de wereld van novellist Neil Gaiman sprookjesachtig tot leven (met de mooie vertelstem van Ian McKellen) en de special effects mogen dan niet die van LOTR of Harry Potter evenaren, Stardust herinnert je eraan hoe indertijd je verbeelding je in een prachtige droom kon brengen. de cast is een mix van Britse en Amerikaanse acteurs maar is vooral top. vergis u niet, Charlie Cox mag dan al een afgebleekte zeepsmoel hebben, hij is wel de perfecte held die van een jonge knaap met horten en stoten een volwassen man wordt en verdorie Claire Danes (sorry Sienna Miller) mag zoenen die haar spontane onschuldigheid zoals in Romeo & Juliet nog eens volledig benut. Michelle Pfeiffer gebruikt de juiste dosis zelfironie, Peter O’Toole ligt kalm maar meedogenloos zijn laatste adem uit te blazen, Jason Flemyng, Rupert Everett en Mark Strong zijn grappige dode prinsen en dan heb je nog de uitschieters Ricky Gervais als onbetrouwbare handelaar en de hilarische Robert De Niro die op een Time Bandits vliegschip in roze tutu zich kosteloos amuseert met het dansen van de can-can. gooi nog maar een houtblokje in die open haard, kruip nog maar wat centimeters dichter bij je geliefde en geniet van de lieflijk zachte en grappige fantasie van Stardust.
 
4/5
 
   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s