The Kingdom


mijn kingdom is de cinema die tot een hemel herschapen wordt wanneer Michael Mann zijn opwachting maakt, maar hij moet het dan wel zelf doen. in The Kingdom verzorgt hij enkel de productie en laat hij de regie over aan Peter Berg die over gans de lijn maar een deels geslaagde film aflevert. we komen terecht in de loodzware hitte van Saoedi-Arabië. islamitische zelfmoordterroristen hebben in het hart van een Amerikaanse wijk (de inwoners werken voor een oliemaatschappij) dood en terreur gezaaid. vrouwen en kinderen werden neer gemaaid, een bom gaat af op een softballterrein en nadien vliegt bij de hulp- en reddingsoperatie een ambulance de lucht in. het verdict zijn 100 doden waarbij ook twee FBI-agenten. de naschok wordt tot in Washington gevoeld en special agent Ronald Fleury wil zijn gesneuvelde collega’s wreken. politieke redetwisten houden dit echter tegen om de oliebelangen niet in het gedrang te brengen maar omdat Fleury wat smerige zaakjes kent, weet hij met wat chantage toch een vlucht met zijn team voor elkaar te krijgen. enige voorwaarde is dat zij zich laten leiden door de lokale politie aldaar met babysit Al-Ghazi als kolonel. aanvankelijk stuiten Fleury en zijn team op heel wat stroefheid en krijgen ze weinig armslag – de lokale autoriteiten schaden hun blazoen wanneer er terroristen zouden opereren op hun gronden – maar het onderzoek graaft steeds dieper en kent een hoog alarmpeil wanneer volgende aanslagen gepland blijken te zijn op korte termijn. Berg laat zijn film zeer voorzichtig van start gaan met zowel een Amerikaanse als Midden-Oosten vriendelijke invalshoek en het lijkt wel of niemand vriend of vijand mag zijn. hij besteedt de tijd vooral aan zijn vijf karakters die door verrassende personen worden ingevuld. Jamie Foxx is de leading actor met een vleugje patriottisme, Jennifer Garner blijft beter bij haar Aliasleest, Chris Cooper is altijd goed en mag met wat Rambotaal uit de hoek komen en Jason Bateman probeert niet altijd geslaagd grappig te zijn. ze doen het al bij al niet slecht maar in de woestijn daar vallen ze toch wat bleekjes uit. Ashraf Barhom redt de eer van de moslims – ze zijn heus niet allemaal slecht – maar het scenario heeft toch iet wat teveel clichés daaromtrent. is het vervelend? eigenlijk is het traag, er hangt wel een bepaalde spanning in de lucht maar het duurt enorm lang eer dat deze tot een climax komt. en dan is het wel genieten geblazen aangezien de leerschool van Mann dan zijn vruchten afwerpt. het laatste half uur is beklijvend, intens en je wil zelf de fluitende kogels ontwijken. de afloop van het verhaal dan weer is eentje ten ode aan Uncle Sam en ietwat ontgoochelend. The Kingdom behoort niet tot het prinsendom van films en alhoewel je toch een half uur op het puntje van je stoel zit, moet je vaststellen dat over gans de rit in hetzelfde genre Black Hawk Down nooit overtroffen wordt.
 
2/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s