Vermist


op 6 november (zit wat achter met mijn recensies) van 17.00u tot 18.30u werd ik opgegeven als Vermist-kijker. een nieuwe Vlaamse film die bij het openingsweekend en mass heel wat commercieel ingestelden kon bereiken. over de titel heeft men niet lang moeten zoeken, Vermist belicht het reilen en zeilen van de Cel Vermiste Personen die geleid wordt door Walter Sibelius. hij en zijn team worden in het holst van de nacht bericht over een onrustwekkende verdwijning. ouders Hendrik en Yvonne De Schrijver hebben er helemaal geen goed oog in wanneer hun dochter Evi niet terugkomt van een jongerenfuif. maar is er geen stront aan de knikker? op de bewakingsbeelden merkt men immers dat vaderlief als een booswicht zijn dochter betrapt in de discotheek maar dat zij samen met een vriend kan ontkomen. een vriend die een dag later samen met zijn auto in één of andere rivier een eeuwenlange dut aan het doen is. de vader zijn blijvend opvliegende karakter maakt van hem verdachte nummer één maar Sibelius wil alle mogelijke pistes bewandelen. het team vindt immers seksvideo’s op de laptop van Evi en haar vriendenkring van drugs en prostitutie maakt van haar niet direct het onschuldige eendje en misschien is ze zo slachtoffer geworden van het verkeerde milieu waarin ze verzeilde. de sporen zullen hun werk doen. affiches van vermiste jongeren zijn geen rariteit en sieren meerdere treinstations. daardoor kennen we – helaas – ook de Cel Vermiste Personen en Jan Verheyen zal ongetwijfeld flarden van een aantal dossiers bij elkaar gegooid hebben om zo zijn scenario te verkrijgen. het is opmerkelijk noch origineel maar hoeft het ook niet te zijn aangezien dit een piloot is naar de toekomstige en gelijknamige VT4-serie. die zal grote namen bevatten maar we kunnen enkel hopen dat een aantal ervan hun betere draai vinden. Koen De Bouw is de baas maar hij komt vooral houterig en stijf over en dient stereotiep weeral een last van gevoelens te dragen (zijn monoloog voor Hilde Van Mieghem zou emotionele diepgang moeten brengen maar is enkel potsierlijk tenenkrullend). De Bouw’s team dat op zoek gaat naar sporen (in de praktijk zijn het de lokale politiemensen die het vuile werk opknappen) bestaat uit de soms slechter verwachtende Kevin Janssens, alhoewel opvliegende overacting vaak niet ver weg is, sidekick Stan Van Samang die voor een komische noot tracht te zorgen, een onderbenutte Joke Devynck en Cathérine Cools die het niet zo slecht doet maar helaas voor haar in een totaal nutteloze zijplot beland als groentje die twijfelt aan haar kunnen. de film bevat voorts ook nog Filip Peeters die veel te geforceerd overkomt (en kon er niemand die verdomde geitensik digitaal weggommen) en een inhoudsloze Hilde Van Mieghem. echt uitblinken doet de cast niet en ze zijn net zoals het verhaal niet speciaal maar het stoort niet. het is enkel maar een kennisname met de acteurs – de serie zal wel voor de uitdieping zorgen – en het scenario mag dan weinig ruggengraat hebben, het is wel sluitend. Vermist zal echter niet in mist opgaan tussen vele Belgische rommel want Verheyen kleurt gelukkig buiten de lijntjes. zijn regie is dynamisch en voelt aan of Jason Bourne in de CSI:Miami serie stapt. door flistende montage haalt hij de spotlights van de clichés en kent de prent een deugddoende vaart. met zijn casting (breng bekende koppen bij elkaar) en het verhaal (blijf trouw aan Witse en Flikken) bewandelt hij vooral voorzichtige weinig verrassende paden maar met een aandacht trekkende regie weet de leraar van cultfilms en inlandse filmbox-office koning het Vlaamse publiek te kluisteren aan het scherm. filmcritici kunnen Vermist makkelijk de grond in boren maar zij staan echter mijlenver van wat de normale occasionele bioscoopbezoeker vindt en dat is om het met mijn moeders woorden te zeggen "ik vond hem echt goed." om in de regisseur zijn stijl te blijven: Jan Verheyen moet helemaal nog niet naar Intensive Care.
 
3/5
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s