Beowulf


ik vond het een zeer rare kronkel die Robert Zemeckis maakte met The Polar Express. de Back To The Future en Forrest Gump regisseur maakte van zijn filmkarakters digitale personages alsof hij nooit de gewenste uitdrukkingen of emoties kreeg van zijn acteurs. laat dat echter de tekortkoming zijn zoals ze ook drie jaar na The Polar Express nog steeds bestaan. het heroïsche epische gedicht blijft Zemeckis behoorlijk trouw. koning der Denen Hrothgar (een geamuseerde Anthony Hopkins) kan veroveren wat hij wil en dat betekent dat vele overwinningen gepaard moeten gaan met wilde feesten. hij opent hierbij de Heorot, een grote zaal waar zijn volk uitbundig de drank kan laten vloeien. dit echter tot groot ongenoegen van Grendel, een reusachtig trolmonster dat in de zaal een bloederige slachtpartij aanricht. Hrothgar heeft een held nodig dat zijn demon terug de hel in kan sturen en looft de helft van zijn goud uit. alhoewel hij meer uit is op de glorie dan op het goud, gaat Beowulf met zijn 14 gezanten the battle aan. alhoewel Grendel erin slaagt enkele van de krijgers te verslinden, weet Beowulf in zijn nakie de trol te overmeesteren en te doden. was dat maar het begin van de vrede. Grendel’s moeder had snode plannen uitgewerkt voor hem maar heeft nu nood aan een nieuwe zoon. in haar verleidelijkheid zelve weet ze Beowulf makkelijk rond haar vinger te draaien zonder dat de krijger beseft dat hij hiermee een pact sluit met de duivel (kun je het echter een zonde noemen wanneer Angelina Jolie met haar goddelijke lichaam voor jou staat?). hij zal voor altijd koning en onsterfelijk zijn tot dat de duivelin haar duivelse plan heeft kunnen voltrekken. Beowulf wordt zo wel een legende in zijn tijd maar achter de gruwelijke veldslagen, de talrijke echtelijke minnaressen en zijn eigen leugen is hij eigenlijk een getormenteerde held die op het einde van zijn heerschappij tot inkeer komt. als het dan maar niet te laat is. Ray Winstone is goed gecast als Beowulf wat wil zeggen dat hij een bulderende stem kan voortbrengen bombastisch genoeg om het evenwicht te verkrijgen met het gespierde lichaam dat hem werd aangemeten. want het is dus zo dat de acteurs enkel maar moesten acteren voor green screens met allerlei dots op hun lichaam om vervolgens fotografisch geanimeerd te worden. de techniek staat nog niet op punt. anders dan Appleseed of Vexille waarbij de animatie ten top wordt geprofessionaliseerd dient in de cinema of attractions zoals dat heet de animatiefiguren eruit te zien als mensen. en ze zien er uit alsof, je hebt immers nog steeds dat neppe plastic-gevoel waarbij de emoties nooit waarachtig ten tonele verschijnen. mogelijks sterke acteurs als John Malkovich en Robin Wright Penn verliezen zo al hun credibiliteit, lijkt Anthony Hopkins als een opgeblazen ballon en driewerf helaas ziet dat overheerlijke lijf van Angelina Jolie er te perfect, te gepolijst uit om er diepe tintelingen van te voelen. aan de andere kant weet Zemeckis de camera’s duizelingwekkend te hanteren zodat de actiescènes wel een spektakelstuk zijn zodat hij zich kan behoeden dat Beowulf enkel een flauw afkooksel zou zijn van Reign Of Fire. maar toch, hoe moet je een heldenmoed creëren als de testosteronpersonages weinig emoties uitstralen, neen dus de krachtigheid, de dapperheid, het strijdershart, de krijgerseer, dat moet als een vuurbal je gezicht ingespuwd worden maar daarvoor heeft Zemeckis zijn techniek voorlopig te weinig te bieden en wint 300 met een aantal kastelen voorsprong de glorie in overvloed. het is zeker geen boe-wulf maar de 300 pralinen van King Leonidas smaken wel veel zoeter.
 
2/5
 

  

filmrecensies van andere releases die gezien werden in Gent:

Hallam Foe

Auf Der Anderen Seite

You, The Living

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s