Enchanted


niet echt bijster veel films hebben mij in 2007 kunnen betoveren maar misschien dat de laatste loodjes nog wat magie kunnen brengen. en dan is Disney uiteraard niet veraf. once upon a time waren zij koning van de getekende animatie maar door Toy Story, Shrek, Cars en andere CGI of 3D animatieprenten houden zij enkel het hoofd boven water door een succesvolle samenwerking met Pixar. maar kijk met Enchanted weet Disney zijn oude koninkrijk nieuw leven in te blazen en koppelen zij hun typerende animatie met live-action. eerst nemen we een kijkje in de geanimeerde wereld van Andalasia (deed mij aan een of andere barbecuesaus denken) waar Giselle optimistisch samen met de dieren uit het bos zingend zit te wachten op haar droomprins. die komt tijdens de jacht op trollen op zijn witte paard aangehold en ook deze Edward weet een serenade te appreciëren en op basis van de eerste vonkoverslagende kennismaking besluiten de twee de volgende dag al te trouwen. koningin Narissa – de stiefmoeder van Edward – weet dit niet te aanvaarden aangezien zij alles wat ze heeft verloren ziet gaan naar Giselle. als boze heks brengt zij verloofde Giselle op een zijspoor en bant zij haar naar New York, de echte stad. het contrast tussen de twee werelden is groot zoals fantasie niet weet te stroken met realiteit. gelukkig loopt Giselle advocaat Robert Philip tegen. die staat op het punt na vijf jaar zijn vriendin ten huwelijk te vragen maar het speelse, feeërieke en goedlachse karakter van Giselle brengt hem uit zijn lood. dit is ook het geval voor Giselle. wie is immers haar echte prins. Robert of Edward die samen met de koddige eekhoorn Pip eveneens de overstap maakt naar New York om zijn geliefde te zoeken, uiteraard tegen de zin van Narissa die er een stokje voor wil steken. Enchanted mag dan de typisch voorspelbare afloop kennen, de wisselwerking tussen de geanimeerde wereld Andalasia en de reële wereld van New York werkt echt wel betoverend. het levert grappige scènes op die ons af en toe ook doen nadenken. beelden van vriendelijkheid, beleefdheid, optimisme die we als vanzelfsprekend beschouwen in een sprookje botsen hemelsbreed met onze wereld. toch houdt regisseur Kevin Lima het vooral luchtig waarbij de pret primeert wat je ook ziet aan de acteerprestaties. Amy Adams schittert vanop het scherm en weet de harten in te palmen. de stoten van James Marsden als prins Edward samen met eekhoorn Pip oefenen de lachspieren terwijl Patrick Dempsey duidelijk geniet van de aandacht die hij via Grey’s Anatomy heeft opgebouwd. Enchanted een Disneyklassieker noemen is er misschien over maar tijdens de eindejaarsperiode is dit de familiale feel good movie bij uitstek die zijn titel in ere houdt.
 
3,5/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s