National Treasure: Book Of Secrets


met Pirates Of The Carribean ondervonden de filmmaatschappijen dat het publiek in rijen stond te drummen voor avonturenfilms. Disney ging op zijn elan verder en veranderde de piratensetting naar de hedendaagse stervelingenwereld maar veranderde voor de rest niks. de plot van de eerste National Treasure kwam neer in het zoeken naar de schat van de vrijmetselaars en ook de typekarakters bleven gelijk. Depp werd Nicolas Cage, Knightley werd Diane Kruger, Bloom werd Justin Bartha, Rush werd Sean Bean en Pryce werd Harvey Keitel. het geheel was niks nieuws maar regisseur Jon Turtletaub maakte er een zeer plezante familietrip van dat veel geld in het laatje bracht en zodoende mocht hij dit nog eens herhalen. en zo komt het ook over, het enige dat wijzigde, is de slechterik waarbij Bean plaats maakt voor Ed Harris. de fanatieke schattenjager Ben Gates geniet van zijn succes en in tegenstelling tot voor zijn vondst wordt hij gerespecteerd. tot dus slechterik Mitch Wilkinson op de proppen komt met een antiek document dat zou aantonen dat de over-over-overgrootvader (het steekt niet op een overste) van Gates de aanstoker zou zijn op de moordaanslag op president Lincoln. uiteraard doet deze naamsmet de waarheid oneer aan en zal Gates zijn uiterste best doen om dit te bewijzen. hiervoor moet hij terug vriendjes worden met Abigail die hem toegang kan verschaffen tot geheime documenten, zal zijn vader alle moed bijeen moeten rapen om zijn ex na 25 jaar terug op te zoeken, moeten ze het bureau van The Queen in Fuckingham Palace binnendringen, moeten ze het bureau van The President in het Witte Huis binnendringen, moeten ze de president zelf ontvoeren, moeten ze Mount Rushmore opblazen, moeten ze nog wat onwaarschijnlijkheden op onwaarschijnlijke wijze overwinnen. u merkt het, net zoals bij de tweede Piratesfilm ziet men het ook hier veel grootser en dynamischer maar dit heeft helaas tot gevolg dat alles ongeloofwaardig wordt en vaak neigt naar het belachelijke zodat het meermaals saai wordt. bovendien heeft Cage zijn automatische acteerpiloot opstaan waardoor de gecreëerde plastic smoel een ambetant gezicht wordt. voor Ed Harris en Harvey Keitel is dit duidelijk een goed betaald tussendoortje maar het zijn vooral Jon Voight en Helen Mirren die met hun goede bedoelingen de mist ingaan. gelukkig is er Diane Kruger met haar uitstraling van klasse, stijl en elegantie om het leed te verzachten. de ideale dame is echter het enige lichtpunt of enige schat in de kolderieke regie van Turtletaub die alles met een te brengt. te ver gezocht, te bombastisch, te belachelijk, te weinig avontuur, te weinig spanning maar ook weer te veel box office geld aan het incasseren. hopelijk komt Spielberg snel aandraven met zijn vierde Indiana Jones film zodat Bruckheimer en co zien hoe het wel moet en zo geen derde keer op schattenjacht gaan.
 
2/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s