It’s A Free World


de wind that shakes Cannes vorig jaar heeft hem toch niet andere nieuwe paden doen bewandelen en met It’s A Free World – afsluiter op het jongste Filmfestival Vlaanderen-Gent – keert Ken Loach dus terug naar zijn vertrouwde habitat van sociale problematieken, hier werkloosheid en immigratie. snoepje voor het oog Angie werkt voor een groot uitzendbureau en screent immigranten van alle nationaliteiten die op zoek zijn naar werk. wanneer ze echter reageert op handtastelijkheden van haar collega’s, krijgt ze daags nadien als bij toeval de bons, ook al heeft ze het bedrijf grote klanten aangebracht. opeens zit ze (terug) in hetzelfde schuitje als de mensen die zij screende. genoeg om bevelen te krijgen start ze dan maar zelf met boekhoudkundige hulp van haar roomy Rose een rekruteringsagentschap op. op haar stoere motor rijdt ze Londen rond op zoek naar buitenlandse arbeidskrachten waarbij ze niet schuwt om haar sexy blonde stootuitstraling in alle sluwheid te gebruiken. aannemers beginnen interesse in het kleine bedrijfje te krijgen, vooral om kosten zoveel mogelijk te drukken. hierin komt de verleiding om ook de illegale toer op te gaan. aanvankelijk doet Angie en (met tegenzin) Rose dit om uit de kosten te geraken maar al gauw blinkt het geld te hard en verschuift de klemtoon van deze buitenlanders aan werk helpen naar het uitbuiten van deze buitenlanders. privé ziet het er voor Angie niet rooskleurig uit. door de vele werkuren verwaarloost ze de aandacht voor zoontje Jamie die een klasgenootje het ziekenhuis heeft ingeslagen en haar ouders – meer vakbondsmensen – vinden haar manier van werken verafschuwend. Angie’s karakter verandert van sociale bekommerheid naar exploitatie voor eigengewin maar of de goedkope Oost-Europese arbeidspool het hierbij wil laten, is maar de vraag. verrassend is dat Ken Loach voor de hoofdrol gekozen heeft voor Kierston Wareing. het is een hete stoot die Cameron Diaz van haar troon doet wankelen, maar dergelijke uitstraling verwacht je dan ook in een popcornfilm en niet in een zwaarbeladen themafilm. Wareing doet het als opportuniste niet slecht maar je kunt je moeilijk inleven in haar karakter. niet een volledige miscasting maar wel een misleiding. Loach werkt opnieuw (voor de negende keer) samen met scenarist Paul Laverty met de prijs voor beste scenario in Venetië als resultaat en is zeer degelijk, alleen heb je het gevoel van hier gaan we weer. Loach is niet vernieuwend ten opzichte van vorig werk en dat doet de prent vaak vervelen ook al omdat de regie behoorlijk docu-eenvoudig gehouden wordt. It’s A Free World kan morele vragen doen rijzen over ‘het systeem’ maar het zou wel eens kunnen dat het debat daaromtrent boeiender is dan de film.
 
2/5
 

  

 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s