No Country For Old Men


laat ze maar zeggen dat de Coen Brothers het zogezegd kwijt waren. Intolerable Cruelty en The Ladykillers mochten in hun opzicht dan meer Hollywood geklasseerd zijn, plezier beleefde ik er alleszins aan. uiteraard was er de heimwee naar de grootsheid van debuutfilm Blood Simple en er zijn er teveel om op te noemen zoals Barton Fink en Miller’s Crossing maar net zoals Martin Sorcese met After Hours of Alfred Hitchcock met The Trouble With Harry hebben ook de grootheden van de cinema recht op hun vertier zodat ze tijd hebben om de batterijen op te laden en zie, met hun laatste bijdrage zijn de Coen Brothers weer op full power. drie personages staan centraal. de eerste is de meest bizarre. Anton Chigurh is een niets ontzienbare en volledig emotieloze moordenaar die met zijn machine onder hoge druk genadeloos eender wie neerknalt en waarbij je enige redding de goede keus van kop of munt kan zijn. hij wordt eerst geportretteerd aangezien hij de jager is. de prooi is Viëtnamveteraan Llewelyn Moss. hij geniet van zijn rustig leventje in een camper samen met vrouwlief Carla Jean in het zuiden van Texas totdat hij tijdens een jagersuiltjeknappen in het midden van de woestijn stuit op een autoslachtveld dat enkel als decor dient voor de vele lijken erin verstopt. alles wijst op een drugsdeal die serieus is misgelopen. in één van de trucks vindt Llewelyn een bom geld dat maar al te venijnig lacht naar onze brave man. Llewelyn besluit om de achtergelaten miljoenen tot zijn buit te maken maar beseft niet wat hij daarmee op zijn hals haalt. hij krijgt niet alleen de drugsbaronnen achter zich maar ook de zonderlinge Chigurh die in zijn zoektocht naar Llewelyn bloederige sporen van dood achter laat. wat teveel van het goede voor sheriff Ed Tom Bell. de verpersoonlijking van de sympathieke accentrijke Texaanse cowboysamenleving kan niet vatten hoe de ooit zo minzame rust verstoord wordt en snakt naar zijn pensioen. het gegeven dat de verschrikkelijke gebeurtenissen op zijn bevoegdheidsgrond gebeuren, maken dat echter niet zo makkelijk. deze drie hoofdpersonages worden allen op schitterende wijze gebracht. voldoende uitgediept zonder dat je daarbij partij gaat trekken voor de ene of de andere. de ene is Javier Bardem die met zijn schlemiele kapsel (zijn reactie: nu kan ik twee maanden niet van bil gaan) en bizarre veewapen angstvallig gestalte geeft aan psychopaat Chigurgh. zijn tronie verraadt geen enkele emotie simpelweg omdat zijn karakter, zoals de evoluerende maatschappij, dat niet heeft. de andere is Josh Brolin die alsook met Planet Terror, American Gangster en In The Valley Of Elah aan zijn tweede carrière is begonnen en dit zelfs als A-acteur. Brolin is de stille intelligente en met weinig tevreden Texaan die echter een domme beslissing maakt in de kapitalistisch wordende maatschappij. degene die hier lijdzaam op toekijkt en dit alleen maar kan ondergaan is Tommy Lee Jones die nog teert op zijn ervaring van The Three Burials Of Melquiades Estrada. zijn gelaten uitstraling geeft perfect weer waarover de film gaat: te oud worden om dit onzinnige gebeuren te vatten. bovendien zijn de Coen Brothers zelf ook weer in hun sas waarbij ze ieder beeld tot in detail willen uitwerken en op hun eigen alternatieve wijze ode brengen aan Hitchcock. de individuele confrontaties tussen Bardem en Brolin brengen zweetdruppels op je voorhoofd die doordringen tijdens het bekomingsproces met de breedbeelden van de woestijn of de rimpels van Jones. No Country For Old Men kent misschien als enig minpunt een open einde maar het blijft een stilistisch plezier met een uitgekiend scenario gebaseerd op de roman van Cormac McCarthy dat feilloos wordt uitgewerkt door begenadigde acteerprestaties. ze zijn nooit weg geweest maar de Coen Brothers bewandelen terug hun eigenzinnige succesvolle cinemapaden waar critici terecht voor likkebaarden.
 
4/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s