This Is England


"This is" doet mij heden steeds denken aan de heftige quotes van King Leonidas in de film 300. maar deze keer is het niet Sparta dat zich wil verdedigen maar wel Engeland. we spreken 1983 waarin de twaalfjarige Shaun gebukt gaat onder het pestgedrag omwille van zijn hippiekleren in de punkperiode maar bovenal heeft hij het moeilijk met het feit dat zijn vader gesneuveld is in de Falklandoorlog. op weg van school naar huis komt hij een aantal skinheads tegen. hij verwacht opnieuw gepest te worden maar dit blijkt net het tegenovergestelde te zijn. Shaun wordt in de groep van Woody opgenomen en beleeft de plezantste tijd van zijn leven (de kusscène met de oudere Smell is wriemelig grappig). eindelijk ervaart hij hoe het voelt ergens bij te horen. tot echter Combo zich opnieuw aansluit bij de groep. hij is net terug uit de gevangenis en is een skinhead van de nieuwe generatie die de sociale en economische achteruitgang verklaren door het wanbeleid van Tatcher en vooral door de komst van immigranten. de nieuwe skinheads zijn openlijk racistisch en eren de extreemrechtse neo-nazi ideeën van het Nationaal Front. de ouderen van Woody’s groep (o.a. de afro-amerikaanse Milky) beseffen de gevaren en distantiëren zich maar omdat Combo zo charismatisch en overtuigend overkomt bij de jongeren weet hij deze naar zich toe te trekken. zeker Shaun die in Combo een surrogaatvader vindt en zo meegezogen wordt in het gewelddadige gedachtengoed. dit is de sterkte van de film. regisseur Shane Meadows belicht (semi-autobiografisch) hoe de old school skinheads een vreedzame groep was die zich lieten opmerken door hun strakke kledingstijl en bizarre haarkapsels maar gerust weed zaten te blowen op tonen van zwarte muziek (maar eigenlijk kwam dergelijks nog beter uit de verf in Summer Of Sam) zo naar de skinheads zoals we ze heden kennen: racistisch en gewelddadig. en zulk een evolutie kan blijkbaar van de ene op de andere dag gebeuren zoals bij de kleine Shaun, sterk vertolkt door nieuweling Thomas Turgoose. buiten enkele knappe slow-mo shoots is er niks bijzonders aan de regie, is het koppelen van dit lokale drama aan toenmalige globale Britse gebeurtenissen ontegensprekelijk maar overbodig en is het einde te bruusk gedaan. Britse drama’s zijn veelal niet aan mij besteed en ook nu was ik niet laaiend enthousiast maar This Is England is zeker verdienstelijk in lokale setting en acteerprestaties en zal waarschijnlijk op niveau mogen staan van Ken Loach, wat in het genre toch al een serieuze referentie is.
 
2,5/5
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s