The Mist


het begon met de kortfilm The Woman In The Room in 1983. het kortverhaal dat Frank Darabont koos uit de vijf jaar eerder verschenen compilatie Night Shift, waarin o.a. ook The Boogeyman, The Mangler en Children Of The Corn werden opgenomen en later eveneens uitmondden in een filmadaptatie, van toen al successchrijver Stephen King (Carrie en The Shining waren al over de persen gerold). elf jaar later (tussendoor werkt Darabont aan de scenario’s van A Nightmare On Elm Street 3, The Fly 2 en The Young Indiana Jones Chronicles) brengt hij The Shawshank Redemption op het witte doek. niet alleen Stephen King zag dat het goed was, iedereen is het er over eens dat dit één van de beste gevangenisfilms aller tijden is. zeven oscarnominaties viel hem ten goede. vijf jaar later volgt zijn nieuwe King adaptatie met The Green Mile, een volgende gevangenisfilm alweer goed voor vier oscarnominaties. intussen zijn we acht jaar later en na het Jim Carrey ommetje The Majestic keert hij terug naar zijn King roots met The Mist. David Drayton neemt de schade op na een zware storm. een ontwortelde oude boom heeft zijn schildersatelier vernield en ook het boothuisje aan het meer is met de grond gelijk gemaakt. van op het meer merkt hij het opkomen van een dikke mist. zonder daar verder bij stil te staan, gaat hij met zijn zoontje en buurman naar de supermarkt om inkopen te doen. maar al snel deint de mist uit en neemt het de ganse stad in beslag. buiten is het een legerchaos van jewelste maar ook in de supermarkt is het benauwend zeker nadat een bebloede man in paniek de keten komt binnengerend al schreeuwend dat er iets in de mist is. de supermarkt wordt zo eigenlijk een gevangenis voor de inkopers. al snel ondervinden David en enkele medemensen wat dat ‘iets’ in de mist kan doen, maar er een verklaring voor vinden, neen daar is het er te buitensporig voor. dit is buiten mevrouw Carmody gerekend, een fervente godaanbidster die hierin de apocalyps in ziet en eist dat er offeringen moeten gebeuren om god goed gezind te blijven. wanneer er aanvallen komen van ongeziene wezens, vergroot de verbijstering bij velen en hangen ze als religieuze fanatiekelingen aan de lippen van Carmody en wordt het verzet tegen David en enkele andere rationele medemensen groter en brutaler waardoor zij zowel voor de vreemde wezens buiten de supermarkt als de religieuze maniakken binnen de winkel (en wat is het ergst?) een prooi zijn geworden. David en zijn kompanen dienen om te overleven pogen te ontsnappen. maar hoe en naar waar? ondanks zijn adelbrieven kreeg Darabont maar een schamel budget voorgeschoteld. dat zie je één aan het gebrek van grote namen op de affiche. Thomas Jane kan ik na The Punisher zeker appreciëren, maar andere films van hem opnoemen wordt al iets moeilijker. Marcia Gay Harden heeft voor Pollock al een oscar gewonnen, maar andere films van haar opnoemen wordt al iets moeilijker. Toby Jones speelde Truman Capote in Infamous maar andere films van hem opnoemen wordt al iets moeilijker. let op, ze brengen het er zeker niet slecht van af, Marcia Gay Harden wil je zelfs op een tonnenstapel van bijbels levend verbranden, maar de filmaffiche dragen kunnen ze niet. ten tweede zijn er de special effects. niet ondermaats maar je merkt dat Darabont zich diende te beperken tot het niveau van bijvoorbeeld een Eight Legged Freaks. maar gelukkig is er de nagelbijtende spanning. een supermarkt kan echt claustrofobisch werken en de opstanding tussen de opgesloten mensen, met de religie als aanstoker, scheert hoge toppen alsware hetgene wat zich buiten afspeelt niet van tel is. eigenlijk is de mens het vreemde wezen dat bij verlies aan houvasten ook zijn controle verliest en tot extreme daden in staat is. Darabont heeft het open einde van King, zeer tegen de zin van de productiebonzen, verandert in een tot verstomming slagend slotakkoord waar je maag even niet goed van is. een magnifieke zet van hem. was de mist maar niet opgeklaard.
 
3,5/5
 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s