Dan In Real Life


Steve Carell, love him or hate him guy? hmm, de tegenstelling is niet zo erg als bij Jim Carrey die trouwens zijn vroegere hockeymaat is en aan wiens zijde hij voor het eerst wat bekendheid verwierf door Evan Baxter te spelen in Bruce Almighty, een rol die hij in de sequel ten volle kon ontplooien. tussentijds speelde hij in de Frat Pack films Anchorman, Melinda & Melinda en Bewitched maar zijn doorbraak kwam er vooral met The 40-Year Old Virgin waar hij zijn losersgezicht maximaal kon benutten. iets wat hem trouwens een jaar later een lovenswaardige depressieve rol opbracht in de indietopper Little Miss Sunshine. The Office-acteur krijgt dan ook van de studiobonzen hoofdrollen aangeboden en zo is hij Dan, een mistrooste weduwnaar die zijn hele leven wijdt aan de opvoeding van zijn drie opgroeiende dochters. als columnist voor een krant kan hij immers tussen het smeren van de boterhammen, de afwas en strijk zijn stuk ‘Dan In Real Life’ schrijven en ook als een goede maar te strenge huisvader zijn conservatieve regels opleggen waardoor hij niet echt geliefd is bij zijn oogappels. tijd voor een relatie of beter zin in een relatie heeft hij niet. tot hij naar jaarlijkse gewoonte op familiereünie gaat naar Rhode Island. in de plaatselijke boekenwinkel slaat de vonk opnieuw over en uren aan een stuk doet hij zijn levensverhaal. de vonk voelt wel wederzijds aan maar Marie zit net in een opbouwende relatie. terug in het ouders huis slaat de tragedie echter toe aangezien Dan’s jongere broer Mitch zijn nieuwe vriendin meegebracht heeft: juist, Marie. stiekem moeten ze hun gevoelens voor elkaar onderdrukken maar dat brengt hen in onaangename situaties. Dan In Real Life zou verkeerdelijk kunnen opgevat worden als een sitcom (het aantal filmlocaties zelf is ook beperkt) of als een familieklucht (hoe gewoon en gek kan een volwassen familie zijn) maar dit is geenszins volledig waar. er zitten wel degelijke grappige scènes in die je doen schokschouderen en Dan komt zeker in genânte situaties terecht waarbij je je billen wel eens dicht knijpt en een ai ai ai gezicht optrekt maar regisseur Peter Hedges, die ook de scenario’s schreef van What’s Eating Gilbert Grape, About A Boy en Pieces Of April, brengt deze zogezegde romcom met veel genegenheid en ontroering die naast de lach ook de traan aanspreekt. zonder enige meligheid roept hij de waaier van emoties op van verdriet, liefde, tegenslag en geluk. Steve Carell laat zijn komische noten op een ingetogen manier gelden terwijl Julliette Binoche bij aanvang wat aanpassingsproblemen heeft maar in de loop van de film beleeft ze er duidelijk plezier in. Dan In Real Life zou een klassieke romantische stroopkomedie kunnen geweest zijn maar daarentegen is het een verrassend ingetogen en emotievolle verfrissende film die je in een waaier van gemoedstoestanden brengt met plezante maar ook melancholische momenten, net zoals in the real life.
 
3,5/5
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s