The Incredible Hulk


tijdens de weeën van de oscars kregen we een aantal sterke films voorgeschoteld (No Country For Old Men, There Will Be Blood, Atonement) die een kwalitatief filmjaar voorspelden. de voorjaarsblockbusters echter hebben dit gedeeltelijk verknald want tegenover een Iron Man staan miskleunen als National Treasure 2, Jumper, 21 en 10000 BC en zo staan we bij het aansnijden van de zomerblockbusters met argusogen te kijken naar wat komen gaat. onze ogen kleuren vooreerst groen want na Ang Lee’s poging in 2003 krijgt The Hulk, zonder referentie naar de eersteling, een tweede kans op het witte doek. de begingeneriek is (te) flitsend gemonteerd waarbij in een mum van tijd de hele Hulkhistorie uit de doeken wordt gedaan, alsof men denkt dat zal men wel onthouden hebben van de eerste Hulk, om zo in Brazilië terecht te komen waar Bruce Banner ver weg van de militaire achtervolgingen een sloppenleventje leidt, zijn emoties onder controle leert te houden, contact heeft met een zekere Mr. Blue op zoek naar een genezing en wat werk verricht in een frisdrankfabriek. hij verwondt zich echter en kan niet voorkomen dat er een druppeltje bloed in één van de flesjes geraakt dat geëxporteerd wordt naar Amerika. het arendsoog van defensie komt van het flesje te weten en al gauw trekt generaal Ross en zijn troepen richting Brazilië. Banner wordt in heuse maar ondermaatse Jason Bourne stijl opgejaagd en zijn hartslag stijgt naar een piek, het moment waarop het groene monster te voorschijn komt om alles kort en klein te slaan. Banner heeft er genoeg van en, mede door het ledevede om zijn ex-liefje Betty, trekt hij terug naar de States om zijn gammastralingsziekte te genezen. der general denkt er anders over en ziet Banner als het wetenschappelijke experiment bij uitstek om supersoldaten te maken en wil koste wat het kost Banner in zijn huidige vorm in bezit en doet daarbij beroep op de meedogenloze soldaat Bronsky die, ook op wetenschappelijk vlak, er alles voor over heeft om een goed robbergevecht te hebben met The Hulk. de aarde zal daveren op zijn grondvesten. ook de cinema. Lee werd vervangen door de Franse regisseur Louis Leterrier die eerder al Danny The Dog en het heerlijke Transporter 2 maakte. daarmee is ook de toon gezet: om het verhaal geeft Leterrier geen moer – scenarist Zak Penn van o.a. X-Men 2 en 3, Elektra en Fantastic Four denkt er hetzelfde over – en zodoende – zeer tegen de zin van Edward Norton – is er geen psychologische diepgang zoals bij Lee (wat op zich niet slecht was maar helemaal niet geapprecieerd kon worden bij het comicpubliek). alles draait dan ook omtrent de actie. die is bulderend maar niet geheel gestroomlijnd. de achtervolging in Brazilië is slecht afgekeken van The Bourne Ultimatum, het gevecht tussen The Hulk en het leger op de universiteitscampus is heftiger maar niet vernieuwend en alhoewel the final battle tussen Hulk en Abomination (zeg maar de bruine slechte hulk) op gejuich kan rekenen, hebben we zulke zaken al eerder gezien in X-Men en Spider-Man films. het is niet slecht maar niet nieuw met enkel een primaire drang naar bulderactie. tegen de zin van de van Eric Bana fakkel overnemende Edward Norton. de desinteresse staat op zijn schril gezicht af te lezen en de atypische casting binnen de comicfilm werkt niet. ook bij Liv Tyler staat het huilen dichter dan het lachen en ze kan Jennifer Connely duidelijk niet doen vergeten. William Hurt op zijn beurt als generaal is niet slecht maar als slechterik kan hij niet tippen aan Jeff Bridges in Iron Man (blijf, als u toch zo ver bent gekomen, zitten tot het keitoffe knipoogeinde). eigenlijk is het enkel Tim Roth die nog eens zot mag doen en dat graag doet. Hulk werd in 2003 volledig gekraakt. vijf jaar na datum zal The Incredible Hulk misschien op meer sympathie kunnen rekenen bij de comicfans aangezien de actie centraal staat maar aangezien deze special effects niet speciaal zijn zal deze versie toch ook zijn criticasters kennen. hoe dan ook, ik bevind mij vooral bij de tweede helft, valt niet te onderkennen dat de groene held het moeilijkste Marvelfiguur is om te verfilmen.
 
2/5
 
 
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s