Kung Fu Panda


de jaarlijkse strijd om beste animatieprent barst in zijn voegen uit. 20th Century Fox gaf in het voorjaar de voorzet met Horton Hears A Who maar in de zomer is het altijd prijs met de battle tussen Dreamworks en Pixar. in releasetermen heeft Dreamworks een stapje voor want hun Kung Fu Panda komt een drietal weken vroeger uit dan Wall-E. Shen Lung Kung Fu is de vijfvoudige Chinese martial art dierenstijl die in de jaren zestig gecreëerd werd door de grootmeester Fu Xi-Wen en bestaat uit de tijger, bidsprinkhaan, slang, kraanvogel en aap gevechtskunst er op gericht om ’s mens verstand, lichaam en geest te verbeteren. tevens hebben we zo al vijf personages opgesomd die allen bij meester Shifu in de leer zijn gegaan om na vele geconcentreerde trainingen uiteindelijk door meester Oogway uitverkoren te worden tot de ultieme gevechtskrijger. Oogway en Shifu zijn zowat de beschermheren van het dorp maar ze worden een dagje ouder en het wordt tijd om the chosen one aan te duiden. dat gebeurt via een heus feestspektakel wat noedelverkoper Po voor geen geld van de animatiewereld wil missen. zijn ooievaarsvader wil niet liever dat Po zijn noedelrestaurant overneemt maar deze donzige corpulente panda ziet in zichzelf veeleer een kung fu meester en per accident is het net hij die door Oogway aangeduid wordt als de uitverkorene. zeer tegen de zin van onze furious five (Tigress, Crane, Monkey, Viper en Mantis), nog meer tegen die van Shifu maar ook tegen die van de bevolking. immers volksvijand nummer één, Tai Lung, is ontsnapt uit de meest beveiligde gevangenis en eigenlijk is hij degene die in martial art kunsten voor niemand moet onder doen. en tegen deze killer moet onze onhandige Po het opnemen en het dorp beschermen van de ondergang. natuurlijk weet je al van mijlenver hoe het allemaal zal eindigen. Kung Fu Panda blinkt dan ook niet uit in scriptoriginaliteit maar het looser wordt held verhaal wordt wel met een lovende dosis humordynamiek gebracht. vaak heb ik toch eens wat zitten schokschouderen en wat mooi is, men doet het niet met filmverwijzingen, imitaties of parodieën maar wel met de gegeven personages en omstandigheden (Po die vast zit in spreidstand, de gehaktballenscène tussen Shifu en Po, de gevangenisrondleiding). regisseurs Mark Osborne en John Stevenson doen hierbij beroep op een ware sterrencast. Jack Black is Po met een flinke dosis zelfspot en Dustin Hoffman is Shifu met die superherkenbare kraak in de stem. zij nemen eigenlijk de hoofdrol op voor de film en gelukkig werkt de chemie tussen hen. Angelina Jolie als Tigress, Jackie Chan als Monkey, Seth Rogen als Mantis, Lucy Liu als Viper, Randall Duk Kim (de keymaker uit The Matrix) als Oogway staan goed op de affiche maar eigenlijk kun je je niet echt herinneren wanneer ze aan bod kwamen, maar kom we hebben ze dan toch gehad. verder is er ook nog een komische bijrol van Michael Clarke Duncan. betreffende de animatie staan we heden reeds op een hoog niveau en dat is hier niet anders. Dreamworks dicht het gat dus op Pixar. Kung Fu Panda heeft als verhaal weinig nieuws te bieden, we kunnen dat een minpunt noemen, maar de prent zoeft wel voorbij met een leuke dosis humor waardoor deze nooit gaat vervelen. Dreamworks krikt dus gezien eerdere Madagascars en Shark Tale’s hun niveau omhoog en levert met Kung Fu Panda een plezante animatieprent af.
 
3/5
 
   
 
  
 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s