The Dark Knight


nadat big comic concern Marvel reeds op de proppen kwam met Iron Man en The Incredible Hulk, Dark Horse comic nog eens Indiana Jones van onder het stof haalde en Top Cow Productions hun Wanted op ons los schoot, is het deze keer aan DC Comics om het witte doek met een stripheld aan te vallen. en hoe. met The Dark Knight (merk op dat de naam Batman niet in de titel gebruikt wordt) stootte het Spider-Man 3 van de sokkel als beste box-office opener, was er na vijf dagen al 200 miljoen dollar in het laatje en nog eens vijf dagen later waren er al 300 miljoen dollar binnen wat sneller was dan vorig recordhouder Pirates Of The Caribbean: Dead Man’s Chest. en dan kwam het bericht dat op imdb.com The Godfather zijn koppositie moest afstaan. naast een blockbuster ook een topfilm? nadat hij begon in 2005 krijgt Batman meer en meer greep op de onderwereld. schurken zijn bang van hem, de maffia ziet hun financiële kraan dicht gedraaid en de misdaadcijfers zijn gedaald. maar de mensheid ziet hem nog steeds als een vigilante, niet als een held. maar Bruce Wayne ziet met de komst van de nieuwe procureur verandering. Harvey Dent wil samen met luitenant Gordon het gespuis van de straat en het werk van Batman afmaken. Dent kan zo wel het gezicht van het publiek worden dat staat voor orde in de staat. er is slechts één iemand die daar anders over denkt: The Joker. een meedogenloze anarchist die paniek en moord zaait in Gotham. hij komt uit de anonimiteit maar meet zich al snel onberekenbare terroristische daden aan waardoor hij de gangsters aan zijn zijde schaart alhoewel die niet weten dat ze gewoon puppets on a string zijn want eigenlijk aast hij op zijn tegenpool, The Batman. zijn beweegredenen zijn niet altijd even duidelijk maar zijn spoor van vernieling zonder dat hij gepakt kan worden zet Gotham City in één chaospoel. intussen doet het trio Batman, Dent en Gordon alles wat ze in hun macht kunnen maar om The Joker te verslaan moet je het spel blijkbaar op zijn niveau spelen. kan Gordon dit aan, kan Dent dit aan en … kan Batman dit wel aan. Christopher Nolan zette zichzelf op de filmkaart met Memento en Insomnia vooraleer hij Batman Begins draaide. the origin was wat praterig, miste een vijand maar bracht wel een donkerdere Batman zoals Tim Burton of (helaas) Joel Schumacher dat deed. na de tussenpassage van The Prestige is het wel duidelijk: Gotham needs Batman en Batman needs Nolan. het scenario is sterk in opbouw, de karakters goed uitgetekend, de special effects verzorgd, de soundtrack is een knaller; Nolan brengt de Batmanfan in een ware orgasme-extase. maar ook voor de niet fan, zoals ondergetekende, is het krachtige cinema die tot in het detail is uitgewerkt zonder maar ook één overbodig screenshot te bevatten. de intrede van The Joker bij een bankoverval met de verrassende scène van William Fichtner doet zelfs aan Heat denken en de body count wijst op de donkere harde aanpak waarbij personages niet gespaard worden. Nolan doet het echter niet in zijn eentje want zijn sterrengarderobe is eveneens uitmuntend. Heath Ledger met theatrale make-up is de gebalde slechterik maar tegelijkertijd de held van de film. hij overtreft Jack Nicholson met zijn spontane tics, cynische tussendoortjes en chaotische uitbarstingen. hij is de onvatbare slechterik die niets te verliezen heeft en maar één doel heeft: de mens doen opgaan in de eerlijkheid van de chaos. Ledger’s laatste is zonder weerga zijn beste en zoals Michael Caine het zal beamen, heeft hij postuum recht op een oscar. Christian Bale is zoals steeds sterk alhoewel ik de verlaagde stem in zijn lederen outfit iet of wat storend vind en zijn charismatische rijkeluis burgerpassages wat onderbemand zijn. Caine echter trekt dit op Britse wijze spitsvondig weg. Aaron Eckhart vult ons trio enerzijds subtiel aan als Harvey Dent maar anderzijds ook psychotisch als Two-Face, Gary Oldman is de neerslachtige doorzetter, Maggie Gyllenhaal het liefje tussen twee helden, Morgan Freeman de beheerste bedrijfsleider en potdorie Eric Roberts een tamme maffiabaas. The Dark Knight plaatst zich net onder het label van meesterwerk maar het geldt wel als de blockbustertopper en de meest interessante comicverfilming tot heden. het jammere van de zaak is dan ook dat de lat voor een derde opvolger te hoog gelegd is maar laten we daar nu nog niet om treuren maar wel van genieten. Batman puts a great smile on our face.
 
4/5
 
          
 
  
 
       

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s