Wall-E


zoals steeds verzorgt Pixar telkens een voorprogramma en steevast kan dit aangerekend worden als een aperitiefappetijt. Presto is een wonderlijke goochelaar maar wanneer hij zijn konijn uit de hoed te weinig wortelen geeft, is dit aanleiding tot een kat-en muisspel op het podium waar het publiek met verstomming naar zit te kijken. het echte publiek zit meteen in de juiste sfeer voor de hoofdbrok Wall-E. en neen, dit is nog niet de ultieme showbizzfilm over de Ertveldse held Eddy met zijn eega Mariette. neen, onze aardkloot is 700 jaar na datum letterlijk naar de kloten. het is overspoeld door immense afvalbergen wat leven onmogelijk maakt. de mensheid is naar de ruimte gevlucht en de enige die overblijft is Wall-E. Waste Allocation Load Lifter Earth-Class is een trouwe opruimrobot die elke dag na het opladen van zijn zonnebatterijen het afval op onze aarde sorteert en het netjes vierkantgewijs stapelt als heuse afvaltementen. tussendoor grasduint hij in het overgebleven puin en verzamelt hij allerlei memorabilia – u herkent zilverkleurige zippo’s, BH’s, het videospel Pong, bubbeltjesplastic alsook die verdomde rubik – die hij na zijn werkdag ophokt in het met zijn kerstlichtjes versierd robotkot waarin alvorens hij gaat slapen geniet van de videotape van de Gene Kelly film Hello, Dolly! waarin Barbara Streisand en Walter Matthau al dansend hun romantische liefde aan elkaar verkondigen. meteen herken je in zijn oogjes het gemis van een levensgezel. maar alsof zijn wensen uitkomen, schiet er vanuit de ruimte een raket op de aarde die de mysterieuze blanke eivormige robot Eve afvaardigt. zij begint aan een scannerswerk op zoek naar sporen van leefbaarheid. Wall-E is onmiddellijk smoor maar is nogal onhandig in het uiten van zijn liefde. toch ontstaat er langzaamaan enige chemie tussen hen en de eenzaamheid van Wall-E wordt vervangen door sprankelende vonken. maar dit wordt abrupt beëindigd wanneer een plant ontdekt wordt. Eve staat plots op non-actief en al snel is de raket terug op aarde die Eve meeneemt. Wall-E kan zijn geliefde niet zomaar laten gaan en klimt mee aan boord van de Axiom waar hij enerzijds op zoek gaat naar Eve en anderzijds ook kennis maakt met de naar logheid geëvolueerde mens. ziet hij Eve terug en kan hij nog terugkeren naar de aarde? Wall-E is een gewaagder project van Pixar. zo is bijvoorbeeld het eerste deel volledig woordenloos en wijst het een stoute vinger op de uiteenspattingen van de mens die oorzaak is van zijn eigen ondergang. de aarde is zo herleid tot een roestbruine puinhoop maar de mechanische geluidjes en de animatievolle expressie van Wall-E is enorm wonderlijk om naar te kijken. je zou jezelf in de bioscoop volledig op de laatste rij willen plaatsen om zou alle details op het scherm te kunnen zien. en wanneer Eve haar intrede doet, slaagt Pixar erin om tussen twee mechanische robots een plezante romance uit te werken die beter scoort dan Cars. dit is topanimatie. helaas moeten we ook het tweede deel van de film beoordelen en daarin gaat Andrew Stanton de meer flitsende, chaotische toer op waar de passieve consumptiemaatschappij op de korrel genomen wordt. de kinetische actie op het Axiomruimteschip, waarin Sigourney Weaver de leading ladystem is, staat in schril contrast met de briljante stilheid van het eerste deel en de verwoede pogingen om geforceerd grappig te zijn voelen eigenlijk storend aan waarbij het moraaleinde te snel is. Wall-E is gezien het fantastische eerste gedeelte ongetwijfeld één van Pixar’s betere en overstijgt Cars en Ratatouille en verrast met een woordenloos stomme film waarin minimalistische dialogen met mechanische biepemoties de juiste snaar raken en waarin Wall-E zich in tragikomische situaties als animatiefiguur weet te onderscheiden maar het felle hyperactieve tweede deel waarin politieke en ecologische boodschappen worden afgevuurd, geven een wrange nasmaak. dus niet het ultieme meesterwerk van Pixar, wel een genietbare animatiefilm.
 
3/5
 

        

  

       

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s