The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor


waarschijnlijk tegen alle filmverwachtingen in was dit de absolute blockbuster waar ondergetekende naar uitkeek. de terugkeer van Indy, The Hulk of Batman was leuk om naar uit te kijken maar ik had mij zo onnozel geamuseerd met Stephen Sommers’ eerste twee omzwachtelende piramidecowboys dat ik ook nu in the mood was voor een commercieel platvloers maar leuk en actievol avontuur. Rick O’Connell en zijn Evelyn denken daar bij aanvang anders over aangezien zij na de tweede wereldoorlog besloten hebben om op hun lauweren te rusten. landheer Rick merkt hoe enerverend rustig vissen kan zijn terwijl Evelyn boeklezingen doet over haar avontuurtjes met mummies. hoe mooi het ook is, hun rijke grootgrondbezitleven is oersaai en ze zijn dan ook ontzettend opgewonden als ze van de overheid opdracht krijgen om een kolossale diamant naar Shangai te brengen. ondertussen is hun opstandige zoon Alex een volwassen man geworden die buiten hun weten om in China opgravingen aan het doen is naar het graf van de Chinese Drakenkeizer Han. 10000 BC of zoiets was hij een meedogenloze keizer die China verenigde door op wreedaardige wijze landen aan zijn voeten te onderwerpen en de mensen als zijn slaven te hanteren in de bouw van de Chinese Muur. Han was de machtigstse man maar ook op hem had de leeftijd vat en zo liet hij zijn generaal Ming op zoek gaan naar een heks die hem onsterfelijk kon maken. Ming vindt Zi Juan maar wordt verliefd op haar en vice versa. Han is razend en laat Ming een wrede dood sterven maar Zi Juan gebruikt haar toverkracht om een vloek uit te spreken over de keizer die hem en zijn reuzenleger in terracottabeelden verandert. nu zovele jaren later dus wordt het graf van Han en zijn leger ontdekt door Alex. deze fabuleuze ontdekking viert hij in de nachtclub van Jonathan O’Connell, net op het moment dat zijn ouders de club ook betreden. dat Alex zijn studies heeft opgegeven om hetzelfde leven te leiden als zijn ouders brengt heel wat familiespanning met zich mee. die spanning wordt nog wat groter als blijkt dat de diamant die Rick meeheeft de bron is van het eeuwige leven waarmee Han zijn plan zovele jaren na datum verder kan uitvoeren. de huidige Chinese generaal is ook goed op de hoogte van zijn geschiedenis en stelt alles in het werk om Han tot leven te wekken. kunnen de O’Connell’s deze nieuwe mummie-uitdaging aan? Sommers besteedt enkel zijn centen aan deze derde mummiefilm en laat Rob Cohen in de regiestoel zitten. met The Fast And The Furious, xXx en Stealth heeft deze wel ervaring in een portie actienonsens maar hier verliest hij zichzelf in een CGIpoeha. hij laat vooral de computer beelden tot leven wekken in een verkeerd decor (met sneeuwjeti’s goddomme?) en zo krijgt de film een statische uitstraling waardoor een avontuurgevoel verdwijnt. de speelse gevechtrijke actie van de eerste twee mummies is volledig weg. zelfs de martial arts kunsten van Jet Li en Michelle Yeoh krijgen haast geen screentime wat alleen maar aantoont dat de one-on-one confrontaties geen spek voor zijn bek zijn. een tweede misstap is het opzij zetten van Rachel Weisz. zij wordt vervangen door Maria Bello maar dit levert niet dezelfde chemie op met Brendan Fraser die duidelijk minder voorkomt in het stuk. Cohen maakt de Indiana Jones fout om zich te focussen op de nieuwe kracht terwijl Luke Ford eigenlijk vervangen kon worden door een kartonnen personage. naast deze slechte karakteruittekeningen en dus ondermaatse acteerprestaties laat hij ook geen grappige noot over voor John Hannah en doorspekt hij de CGI met een drol van een gezinsmoraal. naast de avontuurlijke actie zijn ook de humoristische ondertoon en de speelse dialogen foetsie. wij hoorden Bredan Fraser Here We Go Again zeggen maar dit blijkt tientallen keren minder te werken dan de Here  We  Go van Heath Ledger. het is zeer spijtig om te zeggen maar de mummie mag na deze keer definitief zijn graf opzoeken en daarin blijven.
 
1,5/5
 
   

  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s