Star Wars: The Clone Wars


een groots regisseur zou ik hem niet direct willen noemen. Star Wars gaat wel de eeuwigheid in maar de tweede trilogie hieromtrent toonde een knullig talent aan. maar een merchandiser, een commercieel verkoper, een pr-manager is George Lucas op en top. ook al mag het materiaal volop tegenvallen, iedereen liep storm voor de laatste drie Star Wars en schoof men met bosjes aan voor de nieuwe Indiana Jones. kan de man intussen niet rustig op zijn lauweren gaan rusten? neen, want de machine heeft een nieuw wegstelsel gevonden om uit te melken: de animatie. Star Wars: The Clone Wars is de pilootvoorloper van wat een heuse televisieserie moet worden en brengt ons terug in a galaxy far far away. Count Dooku en zijn separatistisch droïdeleger staan in een burgeroorlog loodrecht tegenover de republiek en zijn jedibeschermers. om een uitweg te vinden in dit conflict heeft men (om één of andere reden, ik weet echt niet meer de welke) doortocht nodig doorheen het rijk van de logge gangtser Jabba De Hut. één probleempje: Jabba De Hut’s zoon is ontvoerd. het weze duidelijk dat die partij die er in slaagt om zijn zoon terug te brengen van zijn gunsten zal kunnen genieten. master Yoda stuurt Anakin Skywalker op de gevaarlijke missie uit om de kleine slijmbal te recupereren en krijgt er zelfs een padawan mee. Ashoka is de onstuimige jedileerling waarvan Anakin de krachten en vaardigheden moet verfijnen. een uitdaging, want tijdens de missie lopen ze voortdurend in de vijandige linies en listen van Count Dooku. niet alleen stuurt hij de mysterieuze Asajj Ventress op ons duo af maar in vervalste dialoog zet hij ook Jabba De Hut naar zijn hand. hierbij is het de taak van Obi-Wan Kenobi, master yoda en senator Amidala om op de onderhandelingstafel te kloppen. de separatisten of de republiek, wie zal aan het rechtste eind trekken. Star Wars: The Clone Wars verschilt enorm ten opzichte van de vorige Star Wars films. uiteraard is het de eerste Star Wars animatiefilm (en eens niet uitgebracht door Fox maar wel door Warner Bros) en dit zonder Frank Oz als Yoda, zonder John Williams als componist, komt hij niet uit in de maand mei en stond hij niet aan de top van de box-office bij zijn release. dit zou wel eens kunnen komen doordat de impact op het bioscoopscherm veel minder innemend is. op een televisiescherm zal het niet zo erg opvallen maar de animatiestijl is enorm houterig en stijf, op het witte doek zelfs beschamend naar huidige maatstaven. Lucas is waarschijnlijk wat blijven plakken in de jaren tachtig. dit staat echter niet een bombardement van actie in de weg. gevechtsscènes volgen elkaar in een sneltempo op die eens je de stijl overziet niet eens zo slaapverwekkend zijn. de bitsige montage van de verschillende scènes verraadt evenwel de televisieformat. wat wel slaapverwekkend is, zijn de dialogen. alweer wordt maar eens aangetoond dat Lucas enorm statisch is in zijn script en uit zijn totaal kleurloze personages geen enkel zinnig woord krijgt. bovendien ben je samen met hem de weg in het melkwegstelsel kwijt die na zes episodes, games, romans, spin offs reeds talloze subplots kent. op zichzelf staand is het verhaal van The Clone Wars al dun maar met de vorige episodes voorafgaand weet je ook niet goed waar het te plaatsen in de tijdslijn. Lucas zal het zich niet aantrekken. The Clone Wars zoals het er uit ziet, is bedoeld voor een nieuw en jonger Star Wars publiek en dient om hen op te warmen naar de televisieserie toe om via deze weg nieuwe inkomsten aan te boren. zal het hem lukken? wat denk je: de trouwe fans van Star Wars zullen dit animatietussendoortje als godslaster aanzien, degene die meer een afkeer hebben van Star Wars of de generatie die the galaxy niet kennen, zullen dit wel met de TL-lampbuis in de hand weten te appreciëren. op dus naar de serie.
 
2,5/5
 
       
 
  
 
    

Een gedachte over “Star Wars: The Clone Wars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s