Get Smart


op 18 september 1965 ging de eerste televisieaflevering van Get Smart in de ether op NBC. Mel Brooks (die een decennium later filmhits zou scoren met Blazing Saddles, Young Frankenstein en Silent Movie) en Buck Henry (die maar één filmhit met Heaven Can Wait zal scoren) reigden 138 episodes over vijf jaar aan elkaar waarmee ze zeven Emmy Awards en twee Golden Globes in de wacht sleepten. Don Adams werd met zijn rol als Maxwell Smart beroemd en populair en kon zijn agent 86 prestatie nog eens dunnetjes over doen in twee televisiefilms. deze keer mag Steve Carell in de huid kruipen van de klungelachtige spion. eigenlijk is Maxwell Smart een doodsaaie analist bij het Amerikaanse spionnenbureau CONTROL die al tevergeefs jaren traint om een agent te worden. maar zijn schrijf eens een 600 paginadik rapportbaantje kan hij achter zich laten wanneer de CONTROLbasis wordt aangevallen door de spionagevijand KAOS. die compromiteren de identiteiten van de CONTROLagenten zodat het te levensgevaarlijk is hen in te zetten. men moet dan maar beroep doen op een onbekend gezicht: agent 86 = Maxwell Smart. wat jaren een droom was, wordt plots werkelijkheid. en zijn droom wordt nog hemelser wanneer hij de verleidelijke agent 99 aan zijn zijde krijgt. ons spionnenduo moet met hulp van de agentenbasis op afstand de misdaadorganisatie KAOS ontrafelen en hun terroristische bedoelingen ondermijnen. agent 86 is de tegenpool van 007. hij heeft geen ervaring, is stuntelig, ontbreekt charisma, eigenlijk alle kenmerken die Johnny English had en dan weet je dat de film afhangt van je hoofdkarakter, de practical jokes en de gadgets. ik kan u gerust stellen: Steve Carell speelt Rowan Atkinson van het scherm. sinds The 40 Year Old Virgin is hij het uithangbord van de klungelige looser die zonder geforceerd over te komen in de meest penibele en genante situaties terechtkomt en deze op natuurlijke wijze grappig maakt. als je het tegendeel wil zien: zie maar naar Steve Martin in The Pink Panther. bovendien is er een sprankelende chemie tussen Carell en Anne Hathaway. ons prinsessenactrice met de fabuleuze reeënogen wil duidelijk wat meer variatie in haar acteerwerk en brengt een sensuele Bondgirl ten berde. Terence Stamp is minder overtuigend in zijn clichérol als schurk maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door Dwayne – The Rock – Johnson (zijn introductiescène alleen al is een giller) en CONTROLchief Alan Arkin (die Carell uiteraard nog kent van Little Miss Sunshine) terwijl ook James Caan en Bill Murray eventjes ten tonele verschijnen. regisseur Peter Segal is gewend om komedies in te blikken maar met achtereenvolgens Anger Management, 50 First Dates en The Longest Yard is hij vooral vertrouwd met de Adam Sandler komedie. Segal slaagt er echter in om Carell in de meest gunstige situaties te brengen zodat die zijn incompetente, onhandige, klungelachtige daden met zijn waarom gebeurt dit steeds bij mij gezicht want ik heb toch een goed hart uitstraling in al zijn glorie kan brengen. Get Smart als een geslaagde Bondparodie omschrijven is terecht als we hem afwegen tegenover Johnny English, I Spy of Austin Powers maar meer nog is het een grappige ode aan de gelijknamige serie aangezien het Mel Brooks gehalte in de film overduidelijk aanwezig is die je zeker in een aantal lachbuien doet schieten (zie maar naar de mondkruisboogscène: is gewoon hilarisch).
 
3,5/5
 
       
 
      
 
         
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s