Gomorra


Cosa Nostra zal waarschijnlijk de bekendste aller Italiaanse maffiafamilies zijn vooral omdat Siciliaanse immigranten La Cosa Nostra oprichtten in Amerika en talrijke films (uiteraard The Godfather op kop) op hen gebaseerd zijn. naast het schiereiland kent Italië nog regio’s waar criminele organisaties welig tieren. de regio Calabrië kent de ‘Ndrangheta die heden, vooral met drugssmokkel en sigarettenhandel, zelfs een grotere macht heeft dan Cosa Nostra; Apulië kent dan weer de Sacra Corona Unita die naast de drugssmokkel ook actief zijn in wapenhandel en allerlei fraudebusiness; en wie Napels eens wil gaan zien, zal te maken krijgen met de Camorra. uiteraard komt ook hier drugshandel aan bod maar zijn ze ook toppers in afpersing, illegale immigratie en het witwassen van geld. de nu 29-jarige onderzoeksjournalist Roberto Savione volgde de organisatie vanaf zijn dertiende op de voet en begon beetje bij beetje te infiltreren en schreef zijn belevenissen neer in het boek Gomorra. wanneer hij het boek voorstelde verklaarde hij openlijk de oorlog aan de plaatselijke camorrabazen waardoor hij massaal doodsbedreigingen kreeg. hij leeft dan ook ondergedoken om niet hetzelfde lot bescheerd te zijn als zijn vader (als dokter werd die in een coma geslagen omdat hij een camorraslachtoffer hielp). zover is het niet gekomen met Matteo Garrone die het boek op pellicule zette want zijn film gaat over de camorra, niet tegen de camorra. en je mag deze aanpak letterlijk nemen. eigenlijk is het een twee uur twintig minuten durende aflevering van ‘het leven zoals het is … de camorra’. je volgt eigenlijk wel een stuk of vijf figuren die verweven zitten in het misdaadgebeuren maar het geheel vormt niet echt een verhaal waardoor de kans bestaat dat niet cinefiele kijkers deze gedurfde aanpak niet appreciëren. maar Garrone laat je als het ware zelf de personages zijn zodat je het onbehaaglijke gevoel krijgt van in een door de overheid ongecontroleerd Napels te wonen. je bent een knaap van veertien jaar die maar wat graag opkijkt naar de misdaadbazen en daarom, je kogelvrije vest doordrenkt in angstzweet, een inwijdingsritueel ondergaat door een kogel op je te laten afvuren, of je bent één van de twee anarchistische jongeren die, los van de heersende families, hun eigen gang willen gaan en als Tony Montana imitators over Napels heen willen heersen maar onberekende risico’s nemen door wapens en drugs te stelen en hoeren uitproberen, je bent een pensioengerechtigde geldafperser die van krot tot krot het zwijggeld aflevert en tevergeefs pogingen onderneemt uit de wereld te stappen (zijn baas in de film is trouwens in het echt een camorralid die onlangs gearresteerd werd), je bent een goedgeklede onderhandelaar die het afval – het mag ook giftig zijn – vanuit de regio en omstreken door illegalen of kinderen laat dumpen waar je het indenken kunt en als daar een steengroeve voor moet uitgehouwd worden, dan is dat maar zo en je bent een onderbetaalde kleermaker die fabuleuze jurken maakt om later op televisie Scarlett Johansson er mee te zien floreren maar wil je met je kwaliteit een eigen zaak beginnen, wordt je overhoop gereden. Garrone brengt de vijf authentieke verhalen in een soort documentairestijl waardoor het maffiagebeuren onverbloemd wordt getoond. geen don’s zoals Corleone, Soprano of Capone in maatpakken, neen elke dag is het vechten voor je leven want je regio is doordrenkt met nihilisme en als opgroeiende mens wordt je ofwel gebruikt om de macht van de bazen te vergroten of wordt je zonder blikken en blozen afgeschoten. de camorra is er in geslaagd de politie, de politiek en de justitie te bannen uit hun regio maar zo rooskleurig is het daarmee niet geworden. de enorme werkloosheid en de erbarmelijke woningstaat laat mensen zich vergrijpen aan de verleiding van een maffiabestaan: veel geld op korte tijd willen verdienen, hiervoor ook enkele vijanden neerknallen om nadien zelf aan de andere kant te staan van het pistool. Gomorra is een rauwe maar sublieme maffiafilm.
 
4/5
 
  
 
  
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s