Bangkok Dangerous


Bangkok, hoofdstad van Thailand, niet alleen is het de grootste stad met zo’n 13 miljoen inwoners, in de inheemse taal heeft het ook het wereldrecord beet voor langste plaatsnaam met (oefen maar uw tongval:) Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. in 1999 was het reeds dangerous in Bangkok en negen jaar na datum maakt huurmoordenaar Joe het ook graag bont in de populairste bestemming voor het sekstoerisme. dat hij voor een holiday naar Bangkok gaat, dat zijn job ergens in de bankwereld te situeren is en dat zijn naam Joe London is, zijn enkel maar aliassen om zijn professionele hitmanstijl te verbergen waarvoor hij enorm aangeprezen wordt door de Russen. Joe zweert bij vier regels: geen vragen stellen, geen interesse hebben in personen buiten de job, alle sporen die naar jou wijzen uitwissen en stoppen wanneer je kan. in Bangkok zal Joe stoppen maar vooreerst dient hij nog een viertal jobs te klaren. hij kiest kruimeldief Kong uit als uitwisbare loopjongen tussen hem en zijn opdrachtgever. de bestelling om hem later uit de weg te ruimen is al geplaatst maar gaandeweg toont Kong interesse in wat hij veronderstelt dat Joe doet en deze laatste begint zich meer en meer te ontfermen over Kong en leert hem de knepen van het vak. zijn tweede regel overtreedt hij nog meer wanneer hij na verwondingen naar de apotheek gaat en Fon leert kennen. zij is doofstom maar Joe voelt zich emotioneel tot haar aangetrokken. maar deze emoties kunnen niet stroken met zijn regels en zijn werk: mensen moeten uit de weg geruimd worden; goede of slechte mensen maakt niet uit, het is telkens wel een slecht persoon voor iemand. maar hoe emotioneler Joe wordt, hoe moeilijker hij het heeft met zijn job. broers in de cinemawereld doen het goed: Dardenne, Wachowski, Coen alsook de Pang brothers. geboren en opgetogen in Hong Kong maar hun filmcarrière uitbouwend in Bangkok. hun eerste tweelingssamenwerking kwam er met Bangkok Dangerous en drie jaar later gooiden ze hoge ogen met The Eye. na twee sequels mochten ze het eens proberen in Amerika met The Messengers wat niet echt succesvol was. ook hun remake van The Eye met Jessica Alba in de hoofdrol was dit jaar allesbehalve een topper. met Bangkok Dangerous krijgen ze een nieuwe half Amerikaanse remakekans en deze keer zijn ze half geslaagd. de film is sfeervol en alhoewel zeer gelijkend op hun origneel slagen ze erin om hem als een prequel op te bouwen. Kong is in het origineel de huurmoordenaar, in de remake zien we hoe hij opgeleid wordt door Joe. in het origineel was onze huurmoordenaar doofstom, deze keer is het de jongedame waarop Joe verliefd wordt. andere accenten worden gelegd maar het resultaat is hetzelfde met expliciete kleurkeuze en abstracte montage. wie het origineel wist te appreciëren zal dan ook geen moeite hebben met deze remake alhoewel Nicolas Cage wel in vraag gesteld kan worden. hij loopt er vermoeid bij, heeft weer eens bij de verkeerde kapper gezeten en weet met zijn emoties geen blijf. zijn wenkbrauwuitstralingen zijn vaak zelfs lachwekkend. maar kom de Pang brothers geven wel een curieuze remake af: setting, opbouw en inhoud zijn dezelfde maar door enkele accentverschuivingen is deze Bangkok Dangerous meer dan een remake eigenlijk een prequel.
 
2,5/5
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s