The Forbidden Kingdom


ik keek er wel een beetje naar uit. twee oosterse grootheden die in hun martial art genre de handen in elkaar slaan, doet evenveel gensters opvuren als dat De Niro en Pacino opnieuw samen op het witte doek te bewonderen zullen zijn. Jet Li was in China al een filmgrootheid met o.a. Once Upon A Time in China, The Legend Of Fong Sai Yuk en Black Mask maar sinds Lethal Weapon 4 komt hij ook aan zijn trekken in Amerikaanse actiefilms, laatst nog in de derde Mummyfilm. met Hero en Fearless echter toont hij echter in welk genre hij een meester is. Jackie Chan is de meest lenigste held van Hong Kong die slingerstunts afwisselt met lolbroekhumor en scoorde met Police Story, Rumble In The Bronx en Drunken Master. ook hij heeft zijn Amerikaanse sprong gemaakt met Rush Hour en Shanghai Noon. onze twee kung fu helden komen elkaar (en naar lenigheidsnormen op gevorderde leeftijd) voor het eerst tegen in The Forbidden Kingdom. zij staan echter niet in the main picture. dat is immers de nerd Jason die de Bruce Lee en Shaw Brothers films verslindt als zoete broodjes en zichzelf daardoor ziet als een kung fu held. maar hij wordt al snel in elkaar gerammeld door een junkgroepje die hem verplichten the lookout te zijn bij de inbraak in een Aziatisch antiekwinkeltje. hij krijgt daar echter de legendarische staf van de Monkey King in handen en alras wordt hij terug geflitst naar het eeuwenoude China waarin hij de taak krijgt om de staf terug te brengen naar zijn rechtmatige eigenaar. daarbij krijgt hij hulp van de wijnzuipende en wiegelend vechtende Lu Yan, de bevallige Golden Sparrow die steeds maar spreekt in de zij-vorm en de Zwijgzame Monnik die zijn leven wijdt aan de apenkoning. zij leren Jason de beroemde Drunken Fist, Buddha Palm en andere kraanvogel kung fu grepen aan en trekken ten strijde tegen de onsterfelijke kwaadaardige Jade Warlord die The Monkey King zijn staf heeft afgepakt en hem in een stenen beeld omtoverde. het verhaal is dus een typisch Oosters fantasyverhaal vanuit de jaren tachtig dat aldus niet uitblinkt in originaliteit en in contrast staat tegenover bijvoorbeeld House Of The Flying Daggers en Crouching Tiger Hidden Dragen zoals de huidige generatie aankijkt tegen Oosterse epossen. het is luchtig avontuurlijk maar dit wel binnen een visuele schoonheid. Rob Minkoff is de maker van The Lion King en Stuart Little maar voor zijn wuxia film heeft hij goed gekeken naar Zhang Yimou. het is niet op hetzelfde kleurenprachtniveau maar de actie is onderhoudend door de inbreng van Woo-Ping Yuen die eerder al de actie coördineerde in Kill Bill, Fearless, The Matrixen en Kung Fu Hustle. tot daar dus alles goed. helaas is The Forbidden Kingdom een Amerikaanse productie. in Azië mag men er dan nooit in geslaagd geweest zijn om hun twee actiehelden te bundelen in één film, maar zij zouden hen nooit Engels hebben laten spreken. de acteerprestaties in gebrekkige accenten worden zo al snel belachelijk en voelen frustrerend (en helemaal niet grappig) aan tegenover de visuele actie. een grote misstap die meer dan de helft van de charme en uitstraling van de film wegneemt. het maakt van The Forbidden Kingdom een historische samenwerking tussen Jet Li en Jackie Chan dat echter veel meer verdiende.
 
2/5
 
  
 
       
 
       
 
   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s