Filmfestival Gent 4: August


de dot.com generatie, ik had er nog niet van gehoord maar blijkbaar boomde die wel eind de jaren negentig. het waren jonge ondernemers die met hun world wide web ideeën op korte tijd, op papier, miljonair werden, maar eveneens op korte tijd al dat geld kwijt raakten. Tom Sterling is tot in maart 2001 zo’n jonge, charismatische geslepen ondernemer die met LandShark een internetbedrijf begint. hij bekommert zich omtrent het (verkopen van het) imago en de businesscijfers terwijl zijn broer, medeoprichter, zich bezig houdt met het ontwerpen van creatieve ideeën. en het werkt; wat begon als een tweemansbureau in de kelder, groeit uit tot een miljoenenbedrijf maar in maart 2001, wanneer Aaliyah in een vliegtuigcrash omkomt, Ben Affleck rare dingen doet in een ontwenningskliniek, Tom Cruise en Nicole Kidman uit elkaar gaan en de aap uit de mouw George Bush president wordt, daalt de Nasdaq. vooral beginnende bedrijven komen in financiële moeilijkheden en ook de aandelen van LandShark beginnen te kelderen. Tom, die intussen gewend is aan het rijkeluisleventje met luxehoeren, whiskey, flamboyante kledij en een cabrio, ziet deze situatie aan zich voorbij gaan en blijft rotsvast geloven in hun concept. overnamebods bij aanvang van de crisis worden dan ook afgewimpeld. Josh echter is een familieman, heeft een vrouw en kind, heeft net een appartementje gekocht en wenst zekerheid in zijn leven. wanneer het financiële web na zes maanden (we zitten dan dus in augustus) steeds dikker wordt omheen Tom en hij bovendien geconfronteerd wordt met de afwijzing van zijn vroegere vriendin en een familieruzie met zijn ouders, moet hij zien te overleven en zijn haai op het droge weten te houden. houdt Austin Chick zijn flick wel op het droge? hij brengt alleszins iets nieuws voor mij: de gevolgen van een financiële crisis in het pre 9/11-periode op de e-commerce en hun ondernemers. en die was niet goed wat duidelijk tot uiting komt in de elektronisch dramatische tunesoundtrack. Josh Hartnett (mede-producer) geeft een goede gestalte van enerzijds de jonge sexy roekeloze CEO van zo’n internetbedrijf (wat ze precies doen, wordt niet omschreven) en anderzijds van een tot het besef komende moedeloze man die zijn geld door de neus ziet geboord worden. maar dat is het dan ook. de e-crisis gebeurde maar in de film gebeurt er eigenlijk niets. bij aanvang krijgen we het succesbeeld te zien van Tom Sterling die geïnterviewd wordt door een tv-station waarbij men afvraagt wat dit geeft binnen vijf maanden. wel het volgende beeld wordt vooraf gegaan door ‘five months later’ waarna getoond wordt dat het bedrijf kopje onder aan het gaan is. datgene er tussen moeten we zelf raden en datgene er na probeert Chick op te vullen met personageuitdieping maar de relatie van Tom met zijn ouders, met zijn broer en met zijn ex-vriendin komen ongeordend aan bod zonder daarbij te weten wat hij er mee wil aanvatten. het zal wel iets te maken hebben met hoe om te gaan met een falen binnen het werk, binnen zijn relatie en binnen zijn ouderlijke gezin maar het komt er nooit ten volle uit. augustus was voldoende, ik moet niet weten hoe het in september zou zijn.
 
2/5
 
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s