Filmfestival Gent 16: The Escapist


ah, gevangenisdrama’s roepen altijd één van mijn eerste filmherinneringen op: Escape From Alcatraz, de trendsetter bij uitstek over het organisatieleven in de gevangenis, de personages die vast zitten, de slechte goederikken van cipiers en een briljant plan om dit alles achter te laten en te ontsnappen naar je vrijheid. The Escapist bewijst alleen al met zijn titel dat hij ook die weg wil bewandelen maar alhoewel hij wel degelijk dezelfde ingrediënten bevat, geeft hij hierbovenop nog eens een verrassend originele injectie over vrijheid. Frank Perry zit al veertien jaar in de cel en gezien zijn leeftijd heeft hij zich al geruime tijd gesteld in dit gegeven. hij zorgt voor de ophaling van het vuile linnen en het wassen ervan en blijft ver weg van mogelijk interne criminele problemen. wat betekent: blijf uit de buurt van Rizza die als king of jail alle touwtjes van medegevangenen en cipiers in handen heeft en zijn junkiebroer Tony die bij iedere toestroom van groentjes er wel één weet uit te pikken om zijn pik te behartigen. maar Frank krijgt na al die jaren zonder post toch eens een brief: zijn dochter is een junkie geworden die al tweemaal aan een overdosis ontsnapt is. zijn besluit staat vast: hij moet haar zien voor het te laat is voor haar en wil er uit, zo snel mogelijk. hij roept de hulp in van Brodie, die de ondergangse tunnels als zijn broekzak kent omdat hij er altijd gewerkt heeft, Lenny Drake, die als dief doorheen alle deuren geraakt en Baptista die zijn interne drughandel buiten verder kan zetten. alles moet echter snel gaan en vooral, het moet buiten weten van Tony en Rizza gebeuren. de ontsnapping zal een psychische en fysische beproeving worden. Brian Cox is een karakterkop en zeer gewaardeerd in bijrollen maar hier eist hij de hoofdrol op en met zijn solide authoriteitsuitstraling meer dan terecht. hij zegt enkel het nodige maar zijn kop straalt zoveel emoties uit dat zijn expressie meer dan genoeg zegt. Damian Lewis (van de VT4 serie Life) neemt de slechterik duivelachtig voor zijn rekening ondersteund door de labiele onderdaan die Steven Mackintosh vertolkt. Joseph Fiennes en Liam Cunningham van hun kant zijn dan weer geapprecieerde mede-ontsnappers in wat op het eerste zicht een klassiek ontsnappingsverhaal lijkt: in de gevangenis komen een aantal clichés aan bod zoals de criminele leider, de opzij kijkende cipier, de zeep niet laten vallen in de douche. debuterend regisseur Rupert Wyatt mixt zelfs twee verhalen in elkaar: de ontsnapping en de voorbereiding op de ontsnapping. je zou daardoor kunnen zeggen dat het voorspelbaar wordt en ongeacht de strakke styllistische regiestijl denk je dat ook alhoewel het verhaal vrij toegankelijk en interessant blijft maar dan, de twist die Wyatt er op het einde aan geeft is een sterk staaltje van origineel scriptvernuft die je gans de film vanuit een andere invalshoek laat doen bekijken. The Escapist is op het einde van de ontsnapping dan ook een boeiende en beklijvende rit geworden ondersteund door een indringende soundtrack.
 
4/5
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s