Death Race


Paul W.S. Anderson, het bed nog steeds delend met Milla Jovovich, heeft eerder al games op film gezet (Mortal Kombat en Resident Evil) en heeft ook al twee filmgrootheden samen gebracht (Alien Versus Predator). in zijn laatste nieuwe maakt hij een mengeling van deze twee. de grootheid haalt hij uit Roger Corman (de film is gebaseerd op Death Race 2000 uit 1975 met David Carradine en Sylvester Stallone die hij produceerde; ook hier neemt hij trouwens mede de productie op zich en doet ook de stem van David Carradine mee). het game aspect is duidelijk te bemerken in de actiescènes waarbij mede gezien vanuit de cockpit van de arenawagens je hindernissen moet ontwijken of net raken om wapens te hebben en je moet trachten als eerste over de meet te komen zodat je bovenaan prijkt aan de overwinningstabel. hoe komt het zover? we zitten in het jaar 2012, de economie is volledig ingestort (tiens) en criminaliteit overheerst ten aanzien van een hard optredende grote politiehorde. zware gevangenen worden afgezonderd op Terminal Island. in deze geprivatiseerde gevangenisinstelling regeert directrice Hennessey met ijzeren hand waarmee zij van haar gevangenis tevens een mediaspektakel maakt. voor miljoenen betalende kijkers organiseert zij immers death races waarbij de gevangenen in opgefokte gladiatorenwagens, met vrouwelijke sexy co-piloten, het tegen elkaar opnemen om als eerste over de meet te rijden. dodelijke crashes zijn enorm geliefd. koning van de death race en overlever van talrijke crashes is Frankenstein. hij heeft al vier races gewonnen en bij een vijfde keer is het bingo: dan is hij een vrij man. zijn laatste crash echter was dodelijk. Hennessey houdt dit geheim want Frankenstein is enorm geliefd bij de kijkers. wanneer ze vaststelt dat de kijkcijfers en inkomsten fiks dalen, is het tijd om Frankenstein opnieuw op te voeren. ze luist voormalig topracer Jensen Ames erin de moord begaan te hebben op zijn vrouw en baby en rekruteert hem in haar gevangenis. Jensen dient de heldenrol van Frankenstein op te nemen en te racen tegen hard opgefokte tegenstanders maar bij winst van drie racedagen kan hij de gevangenis verlaten. eerlijkheid echter bij de gevangenen, de gevangenisdirecteur, de auto’s en de races bestaat niet want er moet spektakel zijn. dat is toch wat de televisiekijklievende mensen willen. en we krijgen dit. want Anderson laat Death Race als een supersnelle eighties game voorbijflitsen dat aanvoelt als The Fast And The Furious op Doom speed. de wagens zijn snel en opgefokt maar in plaats van knappe neonbolides zijn het bewapende Mad Max tanks met olie, spijkers, vuurspuwers, mittrailetten en napalm als wapens die razendsnel na elkaar heuse gladiatorenraces bekampen waarbij je vanuit verschillende ooghoeken bijna zelf aan het stuur zit en uw tank berijdt. tussen de races door zorgt uiteraard onze actieheld Jason Statham voor de nodige stamp- en stompactie, enkele heese Britse one-liners en stoeiblikken naar hotbabe Natalie Martinez. Death Race is grijsgrauwe gesofisticeerde B-pulp, in het genre van Arnold Schwarzenegger’s The Running Man, met een hoog popcornadrenalinegehalte en uiteraard appreciëren we dit ten zeerste.
 
3,5/5
 

  

  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s