Journey To The Center Of The Earth 3D


in mijn middelbare schooltijd moest je wel de boeken gelezen hebben van Jules Verne waarbij aardrijkskunde en natuurkunde verpakt werden in een spannend science fiction avontuur. maar omdat ik veelal in slaap val bij het lezen van de paginanummers alleen al, is mij dat stuk cultuur vreemd. enkele jaren geleden kon ik dan toch kennis maken met zijn oeuvre omdat er een remake was van Around The World In 80 Days (de originele kreeg in 1956 vijf oscars) die ik eigenlijk enkel ging zien omwille van de cameo van Arnold Schwarzenegger. mijn vrees was terecht want die tachtig dagen mochten serieus ingekort geweest zijn. de Franse schrijver krijgt heden een nieuwe adoratie op het witte doek en wegens de aanstormende 3D-formule maakte ik toch maar de reis naar Journey To The Center Of The Earth (in 1959 werd de roman, die al dateert van 1864, ook al eens verfilmd met drie oscarnominaties als resultaat). Trevor Anderson is professor in de geologie maar zijn theorie-uiteenzettingen kunnen de studenten niet meer boeien en ook zijn onderzoeken geven geen spectaculaire nieuwigheden aan. dat was wel eens anders ten tijde met zijn broer Max, een ware avonturier die echter tien jaar geleden op één van zijn veldonderzoeken mysterieus is verdwenen. Max liet een zoon Sean achter en die komt nu voor een tijdje logeren bij Trevor. Sean heeft een doos met spullen bij die van zijn vader waren en één daarvan is het boek Journey To The Center Of The Earth en als een echte Vernian heeft Max aantekeningen gemaakt in het boek die de weg zouden banen naar het middelpunt van de aarde. Trevor heeft wel zin in een avontuur en samen met Sean trekken ze naar Ijsland om de aantekeningen te volgen hierbij gegidst door een inheemse schoone. tot hun grote consternatie ontdekken ze inderdaad een middelaarde met ongeziene fauna en flora zoals Lidenbrock het omschreef in het boek. hun verstomming wordt echter opgeschrikt door de gevaren die in de wereld schuil gaan: in hun weg naar de echte aarde moeten ze o.a. vliegende piranha’s, vleesetende planten, een tyrannosaurus en kolkende lava zien te overwinnen. eigenlijk kun je de film dus zo samenvatten: trio doet speurtocht naar een middelaarde en eens gevonden willen ze terug naar de bovenaardse wereld en beleven ze alzo enkele avonturen. simpel, iets te simpel voor een volwassene, maar toch voldoende voor uw kind of het kind in u dat na de film aan het fantaseren zal gaan. de wereld van Verne is eigenlijk niet zo spectaculair, het lijkt zelfs meer op een kartonnen decor maar Eric Brevig, die zijn sporen verdiende in het special effect departement van o.a. The Abyss, Total Recall en Men In Black, maakt het met de techniek van 3D luchtig B-levendig en het abominabele verhaal smukt hij op met de ene special effect scène na de andere. en wanneer dat even stil valt, dan is er wel Brendan Fraser om enkele fratsen uit te halen. onze mummievechter voelt zich welcome in the jungle en ook zichtbaar veel beter aan de zijde van Hannah Ásgeirsson dan eerder dit jaar bij Maria Bello en doet zijn gummieface alle eer aan met onschuldige one-liners die in het spoor van Verne zelfs leerrijk zijn (of kent u soms wat muscoviet is). Journey To The Center Of The Earth 3D is beginnend 3D-spectaculair, heeft een kinderlijk verhaaltje maar het wordt wel met een charmante gloed genre The Spiderwick Chronicles gebracht zodat het kinderlijk individu zijn fantasietje heeft kunnen beleven.
 
2,5/5
 
   

       

      

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s