Changeling


en ik die dacht dat voormalig spaghettiwestern annex Dirty Harry-acteuricoon en heden gelauwerd regisseuricoon Clint Eastwood (in dit decennium alleen al Mystic River, Million Dollar Baby en Letters From Iwo Jima) een remake ging brengen van de gelijknamige horrorthriller van Peter Medak. neen dus, Eastwood laat zich niet vangen een de aanstormende boom van horrorremakes maar zijn Changeling kan eigenlijk wel gezien worden als de remake van een waargebeurd verdwijningsverhaal uit de jaren twintig. in een magnifiek openingsshot wordt je terug gebracht naar 1928, Los Angeles. Christine Collins is een alleenstaande moeder die naast haar job als floor manager in een telefoondoorschakelmaatschappij een toegewijde moeder is voor haar negenjarige zoon Walter. als ze op een gewerkte zaterdag terug keert naar huis merkt ze dat Walter verdwenen is. ze alarmeert meteen de politie die echter de eerste 24 uren niks onderneemt. 99% van weglopende kinderen komt immers met hangende pootjes terug. echter, Walter niet, ook niet na dagen en weken en maanden als de politie wel de zaak onderzoekt. die worden ondertussen serieus op de korrel genomen door radiopriester Gustav Briegleb die zijn hele leven wijdt aan het openbaar brengen van de incompetentie en corruptie binnen de LAPD. tot op een dag wanneer kapitein Jones de heuglijke melding maakt dat Walter gevonden is. voor een heuse persmeute wordt Christine samen gebracht met haar zoon. één probleem: Christine beweert dat het niet haar zoon is wat echter weggelachen wordt door Jones en korpschef Davis: in vijf maanden tijd immers kan een jongen veel veranderen. zelfs wanneer Christine aangeeft dat de jongen acht centimeter kleiner is en besneden is ten opzichte van haar Walter, dat hij zijn lerares en zijn zitplaats niet meer kent en dat zijn gebit andere tandgegevens vertoont, beweren Jones, Davis en de korpsarts dat dit normale fysieke verschijnselen zijn (DNA-onderzoek bestond toen nog niet). Christine is een volhouder en samen met Briegleb wil ze haar gelijk aantonen maar het LAPD-korps ziet dit als een belediging en beoordelen haar als een gevaar (voor zichzelf als een moeder die haar verantwoordelijkheid niet opneemt maar veeleer voor het in diskrediet brengen van het korps dat reeds een slechte naam heeft) waardoor ze opgesloten wordt in een psychiatrische instelling. intussen doet LAPD-rechercheur Lester Ybarra een onderzoek naar een seriemoordenaar die volgens zijn gedwongen jongerenkompaan twintig verdwenen kinderen heeft vermoord op een boerderij in Northcott. op foto wordt Walter herkend als één van de slachtoffers… komt de waarheid aan het licht, wordt de seriemoordenaar gevat, heeft hij Walter inderdaad vermoord, zal Christine haar rechtszaak tegen het LAPD korps winnen en ziet ze haar zoon nog terug? vele vragen rijzen, maar de waarheid leert ons dat er slechts enkelen sluitend beantwoord worden. het production design is geweldig. het lijkt wel of je ieder moment Carl Denham verwacht op te duiken met zijn King Kong plannen. Eastwoord evenaart dus Jackson met zijn claxonerende old-timers (waren dit in 1928 eigenlijk old-timers?), elektrische treinen, sierlijke kostuums en pardessus en hoeden. zo’n hoed past op het hoofd van Angelina Jolie. een eerste minpunt van de film. Jolie laat haar tuitende lippen meermaals bibberen gevolgd door deze te verbergen met opzwaaiende hand en glazig wordende ogen. dit alles geaccentueerd met het repetitief schreeuwen om de waarheid. meer variatie zit er niet in en ze slaagt er daardoor niet om de kijker gehecht aan haar te houden. uiteraard zijn haar gevoelens overweldigend en is haar volhoudende politiestrijd bewonderenswaardig maar je voelt het niet tot op het bot. met een Hillary Swank bijvoorbeeld zou dit anders kunnen geweest zijn. ofwel voelde seksbrok Jolie zich minder goed binnen een overweldigend accuraat interbellumdecor dan bij de green screens of actiesets als Wanted en Lara Croft. ook John Malkovich voelt geforceerd aan als een door de film stormende en brullende prediker. Jeffrey Donovan als de vals hardnekkig en zijn hachje reddende LAPD-kapitein is dan weer wel een goede prestatie net als zijn collega Michael Kelly die het onderzoek voert naar de wat later genoemd werd als de Wineville Chicken Coop Murders. een tweede minpunt. scenarist J. Michael Straczynski richt zijn pijlen immers zowel op de strijd van Christine Collins tegen het politiekorps met de gevoelige verdwijning van haar kind als aanzet als op de seriemoordenaar Gordon Northcott. Jason Butler Harner is een creepy killer die angst zaait in ieder screenshot maar deze horror wordt telkens van sfeer veranderd wanneer we terugkeren naar Collins en haar woordenwisselingen met Jones of haar vernederende One Flew Over The Cuckoos Nest opsluiting. apart bieden de verhalen wel iets dat op het einde elkaar zal binden in een rechtszaak maar een harmonieus huwelijk is dit niet. de switch tussen de twee verhalen is een hinderpaal voor de inleving. Changeling toont alweer de knappe touch van Clint Eastwood aan (visueel is de film af) maar doordat het uitgesponnen verhaal ongestructureerde zijsprongen maakt (wat staat nu centraal: de verdwijning van Walter en de beleving hiervan door Christine (dramatiek), de strijd van Christine tegen het politiekorps met de daaruit vloeiende justitiële veranderingen (politieke aanklacht) of één van de beruchtste seriemoorden van de jaren twintig (politiethriller)?) met wisselende acteerprestaties (een overschatte Jolie en Malkovich tegenover een verrassende Donovan, Kelly en Butler Harner) zal dit vermoedelijk een overschatte oscarfilm worden (Eastwood heeft eigenlijk al zijn palmares als bekroning, geef het beeldje dan maar aan James J. Murakami voor zijn production design).
 
2/5
 
     

  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s