The Bank Job


11 september kan ook een andere betekenis hebben. vraag het maar aan de eigenaar van de Lloyd Bank in 1971 die het slachtoffer werd van de Baker Street Robbery waarbij 500000 pond werd gestolen maar meer nog, kluizen met belangrijke inhoud werden buit gemaakt. inhoud waarvan de Britse inlichtingendienst oordeelde dat een D-Notice gerechtvaardigd was waardoor op basis van nationale staatsveiligheid de pers geen verdere communicatie of publicatie mocht doen omtrent de overval. compromitterend materiaal zal het alleszins geweest zijn want na de feiten werd de Scotland Yard grondig hervormd en traden parlementariërs af. The Bank Job reconstrueert waarheidsgetrouw de bankoverval via fictieve personages. Terry Leather wil na enkele kruimeldiefstallen zijn leven op het rechte pad houden maar de autoverkoop binnen zijn garage is allesbehalve lucratief. hij wordt benadert door ex-fotomodel Martine Love die via inside-informatie van de bewakingsfirma weet dat gedurende een week de alarmen af staan in de Lloyd Bank. Terry denkt enerzijds aan zijn gezin maar anderzijds kan hij met deze kraak wel eens binnen zijn voor de rest van zijn leven en samen met zijn kompanen aanvaardt hij de job. ze huren het leegstaande pand Le Sac in de Baker Street en via het weekenddrilboren graven ze een 15 meter ondergrondse tunnel via het Chicken Inn restaurant naar de kluis van de bank. alles lijkt naar wens te verlopen maar de walkie-talkie gesprekken tussen Terry en de look-out Eddie worden opgepikt door een radio-amateur die prompt de politie verwittigd. zij starten een helse zoektocht om welke bank het gaat maar omdat over de radio nooit de bank genoemd wordt en er in de regio van tien mijl zo’n 750 banken waren, hebben ze de daders niet op heterdaad weten te betrappen (alhoewel ze de Lloyd Bank wel bezochten wanneer de daders nog in de kluis zaten maar van buitenuit zag de kluis er intact en ongehavend uit zodat ze naar de volgende bank gingen). maar niet alleen de politie zoekt hen, ook de MI5. één safe deposit box zou immers foto’s bevatten van prinses Margaret die haar biseksuele lusten botviert met enkele lokale jongeheren van het Caraïbische eiland Mustique in één van haar buitenverblijven aldaar. die foto’s werden genomen door Michael X, boegbeeld van de Zwarte Panter beweging die met chantagebehulp van die foto’s talrijke veroordelingen kon ontlopen (dit element halen de filmmakers van een anonieme bron. bevestiging hiervan ontbreekt maar de drugsfeestjes en biseksuele tijdverdrijven van prinses Margaret waren een publiek gekend geheim en Michael X, die een MI5 informant met een machete zou vermoord hebben, werd zonder proces in 1975 opgehangen en tot 2054 zal het staatsdossier omtrent deze persoon geheim blijven…). naast de lokale politie en inlichtingendienst, krijgen onze kruimeldieven in promotie ook nog te maken met de Londense onderwereld. hun boekhouding en connecties met corrupte agenten en zelfs parlementsleden zitten immers ook opgeborgen in de kluizen van de Lloyd Bank. Terry, Martine en de anderen mogen er via een ingenieus plan er dan wel in slagen om een beveiligde bank met grote buit (veel meer dan die van The Great Train Robbery) te beroven, nadien moeten ze trachten uit de greep te blijven van de politie, geheime dienst en louche gangsters uit de onderwereld. Australisch regisseur Roger Donaldson (twijfelachtig met o.a. Dante’s Peak en The Recruit, goed met o.a. Thirteen Days en The World’s Fastest Indian) maakt een boeiend intrigerende heistfilm. enerzijds om de accurate reconstructie van de overval (de ondergrondse tunnel, de walkie talkie gesprekken, de politie die voor de kluis staat terwijl de daders er zich in bevinden) en de spanning daaromtrent, anderzijds om de speculatieve zoektocht (van scenaristen Dick Clement en Ian La Frenais) naar de doofpot omtrent de bankoverval (wat kon er toch in de kluisjes gezeten hebben met linken naar de koninklijke hoogheidbetrokkenheid, de dubbele bodem met MI5, de rol van Michael X) waar hij zijn karakters speelse vrijheid geeft. Jason Statham (er weer schitterend uitziend met zijn grijze pardessus) is conform zijn Britse actieheldstatus uiteraard geknipt als de leider van de bende van Leather terwijl ook de volwassen mooie Saffron Burrows het scherm weet in te palmen. daarnaast bevat de nevenbritse cast met o.a. Richard Lintern en David Suchet de perfecte genrekoppen voor deze film die knap de tijdsgeest van het Londense jaren zeventig weerspiegeld. The Bank Job is een boeiende film die een dualiteit van aannemelijke fictie en waarheid koppelt, start als een luchtig vlotte onderhoudende heistfilm maar zich verder openbaart als een pittig steekspel wanneer de omvang van de buit, de consequenties van de vangst en de normaliter onaantastbare kluiseigenaaractoren duidelijk worden.
 
3,5/5
 
  
 
  
 
    
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s