Pride And Glory


de bekende buddiekoppiemovie is blijkbaar in trek. Righteous Kill bracht ons Robert De Niro en Al Pacino, Body Of Lies bundelde Russel Crowe en Leonardo DiCaprio en ook de Oosterlingen deden hun duit in het zakje door Jet Li en Jackie Chan samen te laten opdraven in The Forbidden Kingdom. Pride And Glory gaat op dit elan verder en pakt uit met de twee enfant terribles Edward Norton en Colin Farrell. normaliter zou de productie van start gegaan zijn in 2001 met Mark Wahlberg en Hugh Jackman maar door de terroristische aanslagen was het moment niet rijp om uit te pakken met een film over corrupte agenten binnen de NYPD. de kern van deze politiemisdaadthriller wordt gekoppeld aan de spanningen binnen een familiegeneratie van politieagenten. New York wordt opgeschrikt door de genadeloze moord op vier agenten bij wat een normale drugsarrestatie had moeten worden. de NYPD, met Francis Tierney Sr. als korpschef, wil koste wat het kost de daders. Tierney wil vertrouwelijke agenten en alhoewel zijn talentrijke zoon Ray zich reeds enkele jaren na een politiedebacle terug getrokken heeft bij de cel vermiste personen beveelt hij hem om het onderzoek te leiden. de zaken worden ongewild gecompliceerd wanneer de wegen kruisen van Ray en zijn broer Francis Tierney Jr. die als districtleider de vier agenten onder zijn hoede had en op de hoogte komt van mogelijks louche zaken van enkele van zijn agenten. één van hen is bovendien Jimmy, hun schoonbroer. ingewijd in de familie en beschouwd als eigen vlees en bloed, blijkt Jimmy niet altijd binnen de lijntjes te kleuren en heeft hij zo zijn eigen redenen om de moordenaar van zijn vier collega’s op te sporen. ieders positie binnen de familie stuit op hoge spanningsverhoudingen die sterk beïnvloed worden door Ray’s politieonderzoek waarin deze keuzes moet maken waarbij zijn waarheid schippert tussen rechtvaardigheid en familieverraad. het positieve aan de film zijn de acteurs. Norton en Farrell zijn niet altijd de meest geliefde acteurs maar als de eerlijk getalenteerde maar onder het verleden gebukt gaande Ray en als de hard opvliegende egoïstische Jimmy geven ze een waardig dramatisch kat- en muisspel. ook Jon Voight als Tierney Sr. is sinds lang nog eens overtuigend maar het moet wel gezegd worden dat Noah Emmerich (je kent zijn gezicht ongetwijfeld maar van waar weeral) de beste prestatie van allen aflevert (de scène in de kleedkamerruimte met agent Sandy is een sterk staaltje van acteertalent). door deze krachtige rolverdeling werd het mogelijk om de spanningen binnen een generatie van politieagenten ten top te drijven. dit is de grote kracht van de film: je voelt hoe de evoluerende omstandigheden ingrijpen op hen die er bij betrokken zijn. enkel is het spijtig dat de relatief onbekende Gavin O’Connor aan het roer staat. op regievlak houdt hij het degelijk en geeft hij New York een grauwe sfeer alsof het altijd al corrupt is geweest zonder verder uit te blinken in verrassende shots of originele camerahantering. maar het scenario diende hij beter aangepakt te hebben. alhoewel lijkt alsof hij het mede heeft geschreven met Joe Carnahan (Narc), is het script vooral tot stand gekomen in samenwerking met zijn broer Greg en NYPD politie-officier Robert Hopes als ode aan hun rechercheursvader. en alhoewel het gaat om dirty cops honeert Pride And Glory de honest cops in een competent geheel van drama en spanning maar in het laatste kwartier weet men duidelijk niet meer welke weg in te slaan en valt de film in duigen en vergeet je haast hoe degelijk de film opgebouwd was. spijtig. voor een American Gangster, Infernal Affairs of Training Day te evenaren is het moeilijk maar door het te zwakke onduidelijke einde komt men ook net niet aan het niveau van Harsh Times, Dark Blue of We Own The Night wat de acteurs zeker verdiend hadden. Pride And Glory bevat een degelijke portie drama en spanning waardoor je in het verhaal en in de film geïnteresseerd blijft maar door de ontgoocheling van het slot blijft er enkel maar de herinnering over van de oerdegelijke acteerprestaties.
 
2,5/5
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s