Transporter 3


wat een filmnajaar! maar liefst drie keer krijgen we onze lieveling der actiehelden te zien op het grote scherm. in Death Race zoals we hem graag hebben, knallend en one-liners spuiend, in The Bank Job met zijn fantastische grijze pardessus in een meer beheerste jaren seventies overvalode en nu in Transporter 3, in de rol als Frank Martin waarmee hij in 2002, na o.a. Ritchie’s Lock, Stock And Two Smoking Barrels, Snatch en ook nog Ghosts Of Mars, zijn allereerste hoofdrol pakte en zijn carrière voorgoed lanceerde en aan de naam Jason Statham de status plakte van aimabele actieheld. in Transporter 3 is Frank Martin aan uitrusten toe, althans dat hoopte hij. de kerel die hij aanbeveelde als zijn opvolger verknoeit het al bij zijn eerste opdracht en dat kan de vetbetalende booswicht Johnson niet pikken. Frank wordt zo gedwongen om opnieuw the transporter uit te hangen en het doelbewuste pakje vanuit Marseille op zijn bestemming Odessa te krijgen. en om er zeker van te zijn dat hij zich zou houden aan de opdracht, krijgt hij een armband mee die wanneer hij dertig meter van zijn auto verwijderd is, ontploft. hij zit niet alleen in dat schuitje, ook Valentina heeft zo’n chemische armbandbom om. een Oekraïnse rosse die in haar depressieve buien op de achterbank ligt te slapen en in haar manische buien wodka zuipt en feestvierend op Frank’s zijn zenuwen werkt. maar tussen haar buien in is het een emotioneel wicht dat Frank’s hart weet in te palmen. één van zijn regels (hij werkt altijd alleen) wordt aldus gebroken. ook andere zaken worden gebroken. Johnson stuurt zijn manschappen achter Frank om er op toe te zien dat hij op koers blijft terwijl ons duo in hun Audi ook vanuit andere hoek worden opgejaagd. Valentina blijkt de dochter te zijn van de Oekraïnse energieminister die door Johnson gechanteerd wordt om een pact te ondertekenen zodat tonnen chemisch afval in Oekraïne gestort kan worden. maar de minister laat zich niet zomaar chanteren en stuurt zijn eigen bewakingspersoneel af op de Audi van Frank. het wordt een helse rit voor Frank die meer dan eens zijn eigen regels zal moeten overtreden om hier, met Valentina, heelhuids uit te geraken. Transporter staat niet alleen synoniem met Jason Statham, het is ook het geesteskind van Luc Besson en Robert Mark Kamen (die van de Karate Kid films) en deze keer zagen ze het, net zoals bij de Taxi-films, nog groter en nog spectaculairder. dit houdt enerzijds in dat het verhaal schaamtelijk belachelijk is maar anderzijds de actie weet te knetteren. hier zorgt regisseur – wat een naam – Olivier Megaton voor. de wagenstunts zijn dan misschien ongeloofwaardig maar ze zijn wel bedoeld over the top hilarisch en pretentieus cool. zie maar hoe Frank zijn wagen op twee wielen rijdt om zo tussen twee vrachtwagens te gaan rijden, of van een brug afrijdt om op een rijdende trein te belanden, of in een rivier terecht komt en zich op spectaculaire wijze – hij moet boven water komen maar gezien zijn armband moet hij ook bij zijn auto blijven – weet te redden. de in keurige maatpak Statham zelf, die zijn stunts zelf doet, is uiteraard nog steeds geknipt voor deze rol en zijn stripteaseknokpartij doet zijn status van coole, onaantastbare held eer aan. minder bergijpelijk is de keuze voor debutante Natalya Rudakova. Besson heeft normaal een zwak voor langbenige blondines en de overstap naar een rosse deerne is een kwestie van smaak maar van acteren heeft ze geen kaas gegeten en ze kan geen sprankelende chemie opwekken met Statham. een Mila Kunis of Olga Kurylenko ware hier duidelijk beter op zijn plaats geweest. Transporter 3 gaat verder op het elan van zijn twee voorgangers met snelle burgerwagens (waarbij de Audi het wint van de Mercedes, joehoe), knappe chicks (alhoewel Rudakova niet ieders smaak zal zijn), opwindende knokpartijen (Statham laat tijdens de gevechten zijn gespierde lichaam ontbloot, waardoor uw lief gegarandeerd jaloers zit te kwijlen) en spectaculaire maar niet al te serieus nemende autostunts. een recept dat we dus graag hebben.
 
3/5
 
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s