Valkyrie


de producerpartner van Tom Cruise is Paula Wagner; Richard Wagner was een 19e eeuwse Duitse componist die als onderdeel van de tetralogie Der Ring des Nibelungen Die Walküre schreef; The Valkyrie wordt als muzikaal thema graag gebruikt in oorlogstijden (zo gebruikte Francis Ford Coppola het in Apocalypse Now) omdat de walkuren op het slagveld op zoek gaan naar de heldhaftigste dode krijgers om in het walhalla een goed leven te genieten. hopelijk was dat lot niet toebedeeld aan Adolf Hitler maar wel aan Claus Schenk von Stauffenberg die de operatie Walküre een totaal andere betekenis gaf in de Tweede Wereldoorlog. waar het aanvankelijk een plan was om mogelijke opstanden van de burgerbevolking en krijgsgevangenen te onderdrukken met het reserveleger kreeg het codewoord Walküre de betekenis om Hitler te vermoorden en een staatsgreep te plegen om Duitsland van de ondergrond te redden. dit alles vond plaats op 20 juli 1944. op de militaire bespreking in Wolfsschanze zou von Stauffenberg twee verwoestbare bommen plaatsen die de dood van Hitler zou betekenen om daarna naar Berlijn te vliegen om de coup te plegen. maar in tijden van oorlog loopt niet alles zoals gepland: omdat het te warm was die dag ging de bespreking niet door in het Führerhauptquartier, de versterkte bunker van Hitler, maar in een aanpalende boomhut waardoor de explosies minder krachtig zouden zijn; met een smoes kon von Stauffenberg zich omkleden voor het gesprek wat gelijk stond aan het op actief zetten van de bommen maar hierin werd hij verstoord door een majoor die meldde dat de briefing op punt stond te beginnen en dat zijn aanwezigheid vereist was waardoor hij enkel maar één bom kon activeren; lukte het von Stauffenberg net op tijd uit de boomhut te ontsnappen, werd zijn aktentas met de bom dieper onder de tafel geschoven dicht tegen een massieve tafelpoot waardoor Hitler meer beschermd werd tegen de kracht van de explosie. deze was wel enorm maar Hitler kwam er met verschroeid haar, een tijdelijk verlamde rechterarm, een lelijk verbrand rechterbeen en gescheurde trommelvliezen vanaf. echter von Stauffenberg was er rotsvast van overtuigd dat Hitler dood was en startte alzo zijn coup. de oorlog had toen een andere wending kunnen krijgen… laten we direct met het grote minpunt beginnen: de Engelse taal. de film start met het gegeven dat dit op ware feiten berust is maar geen enkele Duitser blijkt Duits te spreken??? zelfs een Allo Allo accent kan er niet van af. hierdoor wordt inleving haast onmogelijk ondanks het feit dat Bryan Singer eigenlijk de weg naar de coup minutieus in kaart brengt. naast een oorlogsthriller (de onder timing geplaatste bom in Wolfsschanze brengt door de meerdere valkuilen een grote suspense) heeft Valkyrie dan ook een documentaire gevoel maar dat straalt het niet ten volle uit omdat er een kransje Hollywoodsterren meedoen. Tom Cruise mag dan zijn gevoel terugvinden van in Collateral door ingetogen, vastberaden en stoïcijns de Duitse kolonel gestalte te geven maar je blijft het gevoel hebben dat hij in films meedoet omwille van zijn pr-productietalenten in plaats van zijn acteertalenten. Bill Nighy maakt zich met zijn Underworldtic belachelijk terwijl Terence Stamp altijd meedoet omwille van het geld. enkel Tom Wilkinson en de twee Duitsers Cristian Berkel en Thomas Kretschmann komen goed uit de verf. Singer werkt wel opnieuw samen met Christopher McQuarrie, scenarist van The Usual Suspects, en samen slagen ze erin om het nagestreefde doel van operatie valkyrie ten berde te brengen maar Singer slingert teveel tussen het straffe schrijverswerk van The Usual Suspects en Abt Pupil en het blockbusterwerk van X-Men en Superman. hij wil tegelijk een boodschap brengen en het publiek entertainen maar dat botst teveel om te beklijven. zo is hij te braaf om dieper te graven in de delicate materie van de toedracht van de verzetslui (hadden ze echt een nieuw Duitsland voor ogen of wilden ze gewoon de macht naar zich toetrekken) en dat terwijl hij net mooie realistische beelden aflevert van het Berlijn anno 1944… waar echter niemand Duits spreekt.
 
2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s