Traitor


tussen 2 Pink Panthers in vond Steve Martin het politiek intellect om een terroristenscenario te schrijven en alzo conform Body Of Lies ethische dilemma’s aan te kaarten van undercoveragenten. Samir Horn is een bomleverancier aan de hoogste bieder maar tijdens een verkoopoperatie aan Islamitische fundamentalisten houdt de FBI met agenten Clayton en Archer op kop een raid. Horn belandt in de cel maar komt zo verder in contact met de fundamentalisten met wie hij er in slaagt te ontsnappen. met zijn bomexpertise wordt hij hoog gewaardeerd en ingezet ter voorbereiding van belangrijke bomaanslagen in publieke plaatsen om zoveel mogelijk westerse (on)schuldigen te treffen. intussen raakt hij zo dichter bij de terreurleider Nathir. maar ook agenten Archer en Clayton geven niet op en komen op hun beurt dichter bij Horn maar ook dichter bij de dubbele bodemwaarheid. Don Cheadle geeft gestalte aan de diep gelovige moslim Horn die bij aanvang een beeld ophangt van hoe Islamitische fundamentalisten misbruik maken van de Koran en iemands geloof om terreur in het westen te zaaien maar mettertijd ook blijk geeft dat iedere (bewust) incorrecte interpretatie van geloofsschriften tot misbruik leidt waartoe ook westerlingen behoren (de Ku Klux Klan verwijzing is scherp door de bocht maar wel correct). ook voor de Amerikaanse regering heiligt het doel de middelen, zowel in het verleden (waren zij geen terroristen voor de Britten?) als in het heden, waarbij Horn van zijn CIA-baas opdracht krijgt zo diep mogelijk te graven tot de terreurtop ook al moeten hiervoor onschuldige slachtoffers vallen die een emotionele tweestrijddrempel vormen voor de toegewijde gelovige Horn. de emoties snijden dieper dan in Body Of Lies maar omdat men ook nog wat Bourne-actie wil implementeren, verschuift de terrorismeproblematiek op de achtergrond wat men met een soft einde wil goed maken. regisseur Jeffrey Nachmanoff slaagt er in bepaalde scènes een behaaglijke spanning te geven of zijn dialogen te spijzen met filosofische fundamentalistenspraak zodat de actie onnodig was en aanvoelt als wou men het niveau van Munich bereiken. daar slaagt Traitor niet geheel in maar het is heden gedurfd (de kruistochtvaarder is een moslim) om via een filmalliantie met een stigmatiserende religie inzicht te geven in het éénzijdig gevoede angstgevoel.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s