The International


internationaal is de film alleszins: net zoals Jason Bourne mag agent Louis Salinger steden aandoen met een toeristisch trekpleisterallure zoals Berlijn, Milaan, Lyon, Istanbul, New York. hiermee volgt hij de sporen van de IBBC-bank die hij van illegale winstgevende wapenhandel verdenkt opdat ze niet failliet zouden gaan. maar telkens wanneer hij en Manhattan’s officier van justitie Eleanor Whitman dichter tegen de waarheid komen, wordt telkens hun beschermde pentitogetuige vermoord. de malafide praktijken worden persoonlijker wanneer Salinger’s partner wordt gedood. Salinger is geobsedeerd door de zaak en wil tot op het bot gaan waarbij de waarheid de IBBC voor het gerecht moet doen vallen. maar is dergelijk spel wel legaal mogelijk met een machtige wereldbank die gelijk welke bonafide en mala-fide organisatie in tijden van conflicten aan geld en wapens kan brengen? Clive Owen mag volledig de film naar zich toetrekken, zelfs Naomi Watts – nog steeds met het Don Corleone kaaksbeendergestel – deemstert weg als een aandeel van fortis. geen probleem want zo komt er dit jaar tenminste een competitie voor coolest man. daar waar Jason Statham vorig jaar uitgesproken won, zal hij dit jaar rekening moeten houden met Owen die met zijn starre blik, ongeschoren stoppelbaard en zwaar Brits accentvolle stem éénzelfde niveau van untouchable kan halen. enkel wordt hij hier gecast als een neerslachtige, onverzorgde en niet steeds helder beslissende interpolagent waardoor hij aan charisma moet inboeten. hopelijk brengt Duplicity hem terug in zijn vertrouwde doen. debuterend scenarist Eric Singer bezorgt Tom Tykwer een kluwen van een corrupt bankenverhaal waarbij door slechte previews noodgedwongen meerdere actiescènes diende ingeblikt te worden. en maar goed ook want dergelijke shoot outs van Tykwer zijn machtig, de jakhalsaanslag in Milaan en vooral het aanhoudend verwoestende Guggenheimgekletter is grandioos, maar ze verbergen enkel het gecompliceerde edoch idiote machtsverhaal. The International wil aankaarten dat de wereld gerund wordt door een onstopbaar web van georganiseerde corruptie, geen twijfel dat dit zo is, maar zelfs de meest gewiekste witteboordcrimineel zal niet wijs geraken uit het uitgesponnen complot.

2/5  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s