Fast & Furious


de vierde ronkende bolidefilm is er ééntje van de reünie. Paul Walker was de enige die nog zijn wagonnetje wist aan te haken bij de sequel maar een uittocht naar Tokyo zag hij blijkbaar niet zitten. maar de drift in de derde film bracht wel een serieuze adrenalinedrang mee waardoor regisseur Justin Lin zowel Walker, Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Jordana Brewster kon bijeen scharen. de slabakkende carrières kan ook een reden zijn waardoor de acteurs terug grepen naar hun succesfilm van 2001. Diesel bekomt nog van zijn commerciële Riddickflop, Rodriguez loopt ergens rond op een verloren eiland, Brewster gaf de voorkeur aan universiteitsstudies en Walker, tja heeft die al iets gepresteerd? we zagen acht jaar geleden Dominic Toretto er gerechtsontduikend vandoor brullen en sindsdien onderhoudt hij zijn inkomen door vrachtwagenkanjers met bezinelading te overvallen. in tijden van crisis immers vloeibaar goud. zijn liefje Letty doet ook nog lustig mee maar tijdens een bijjobje van haar wordt ze na een smokkelrit vermoord (inderdaad Michelle Rodriguez heeft nagenoeg geen screentime). Dominic wil wraak ook al moet hij daarvoor terugkeren naar zijn thuishaven waar hij een gezocht crimineel is. zonder angst infriltreert hij in de racebende van drugsbaron Braga en wie komt hij daar tegen? jawel FBI-agent Brian O’Connell, die het machtigste drugskartel wil oprollen. samen hebben ze een gemeenschappelijke vijand die ze moeten trotseren maar of ze tot dat doel hun persoonlijkheden en verleden opzij kunnen zetten dat zullen verschillende slag en stoten moeten uitwijzen. kijk, qua scenario is Fast & Furious nul komma nul. maar dat kan mij ook nul komma nul schelen. van deze film verwacht je glimmende tuningcars, spannende races, spectaculaire crashes en schaars latexlingeriegeklede stoeipoezen. wel, je krijgt het allemaal en Justin Lin voegt er zijn persoonlijke toets aan toe. hij laat de lak van de auto’s glanzen, laat hun motoren bronstig brullen maar hij besteedt ook aandacht aan de classics (zelfs de gran torino van Clint Eastwood zou hier niet misstaan hebben). de ondergrondse tunnelraces tegen de klok bieden de nodige suspense, alhoewel af en toe computer gestuurde beelden de spits opduiken, en de GPS-races gaan mee met de tijd alhoewel de vrouwenstem storend is. de crashes zijn zeer degelijk spectaculair waarbij de opening van de film een eye-catcher van jewelste is. je moet zelf letterlijk eens op adem komen. de stoeipoezen zijn er maar niet in overtal. je ziet ze wel eens op de hip hop sounds shaken met hun ass and titties maar Lin pint de aandacht vooral vast op Jordana Brewster en Gal Gadot (miss Israël 2004, hier handlangster van Braga in een Monica Belluci look). een verrassende maar terechte keuze want deze twee zuiders lang zwartharigen zijn de mooiste dames die je dit jaar op het scherm te zien zult krijgen. met Fast & Furious, new model original parts, mag je de vorige twee sequels onder de mat schuiven en je aan een terugkeer verwachten naar de originele bolidefilm. en goed dat dat voelt. mijn gaspedaal heeft het ook goed gevoeld.

3,5/5

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s