Somers Town


Tom, een zestienjarige rebelse puber, heeft genoeg van zijn geboorteplaats The Midlands en besluit voorgoed de trein te nemen richting de grootstad van Londen. maar na de eerste avond gaat het al goed mis wanneer hij in de buurt van het station geslagen, geschopt en beroofd wordt door drie vandalismejongeren. daar staat hij dus: geen geld, geen kledij, geen bezittingen, geen onderdak, geen familie. maar dan ontmoet hij Marek, een jonge Poolse immigrant die zijn dagen vult met amateurfotografie en wiens vader overdag aan het werken is op een bouwwerf en ’s avonds het bier met zijn kompanen lustig laat stromen. bij aanvang klikt het niet echt want Tom (Tomo genoemd door Marek) is een amokmaker die niet op zijn bek gevallen is terwijl Marek meer een verlegen en bescheiden jongen is. Tom overtuigt Marek om hen onderdak te geven en tussentijds jatten ze wat kleren uit een wasserij, knappen ze illegale klusjes op voor een nephandelaar en gaan ze dagelijks naar de eetplaats waar de mooie Maria werkt. beiden beginnen elkaar beter te kennen en tussen de twee verschillende karakters groeit er in de sociale appartementswijken een vriendschapsband die versterkt lijkt te worden door hun beider liefde voor Maria. meer omvat de film niet en op het einde bleef ik met de vraag zitten hoe de beginnende liefdestrioband tussen Tom, Marek en Maria verder verloopt, alsook hoe de hechte maar niet altijd zo wederzijds begrepen band tussen Marek en zijn vader evolueert en alsook hoe het nu verder moet met Tom in Londen (houdt hij en Marek bijvoorbeeld verder jobcontact met Graham waardoor ze in de illegale nephandel terecht komen). Shane Meadows laat dus teveel vragen onbeantwoord om echt bevredigend buiten te kunnen wandelen. het voelt alsof de zeventig minuten durende film enkel een opbouwend verhaal is maar dat nog verder moet afgewerkt worden. hetgeen wat we te zien krijgen is in orde hoor. kijk maar naar This Is England, Meadows heeft filmtalent en in Somers Town brengt hij met zijn zwart-wit filmografie een dichte betrokkenheid bij de karakters en hun leven in de armere Engelse buurten en je hebt totaal geen probleem om je in te leven in de film, in Tom, in Marek maar je blijft geheel als een vis op het droge wat de verdere uitwerking betreft. dit zou te smaken zijn als een debuutfilm maar Meadows kan intussen al veel beter.

2/5

 

Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s