Monsters vs Aliens


misschien ligt het aan het ouder worden maar sinds The Incredibles hebben Amerikaans animatieproducties enorm veel moeite om mij te bekoren. ook al is men de mond vol van Cars, Ratatouille, Kung Fu Panda en Wall-E met hun hoge status van technologische bewegingsrealiteit. maar eigenlijk gaat het om de jaarlijkse terugkerende vraag wie er nu de betere is, Pixar of Dreamworks. dat het mij geen pixel kan schelen. maar dit jaar heeft Dreamworks alvast een streepje voor met een trashtitel die onmiddellijk herinneringen oproept aan de plastische over the top monsterfilms uit de jaren vijftig en zestig. meer nog, men heeft zelfs dergelijke karakters verweven in de animatiefilm. zeg hallo tegen parodiefiguurtjes die rechtstreeks verwijzen naar Attack Of The 50 Foot Woman, The Blob, The Fly, Creature From The Black Lagoon en Them versus Mosura. hun bestaansdoel? de mensheid redden van een space-invasie. Susan staat op het punt te trouwen met televisieweervoorspeller Derek wanneer ze getroffen wordt door een meteoriet en in hectometers begint te groeien. met een doofpotoperatie wordt ze door het leger ontvoerd en in een geheime basis gestationeerd waar zij als buitenproportionele vrouw kennis maakt met andere monsters. Dr. Cockroach is een inventieve wetenschapper maar een uitvinding te ver muteerde hem in een kakkerlak, The Missing Link is een waterwezen, B.O.B. is een geraamteloos en hersenloos blubberwezen en Insectosaurus, wel die doet zijn naam eer aan. zij worden volledig geïsoleerd van de buitenwereld maar een alieninvasie zorgt er anders voor. ruimteleider Gallaxhar heeft het immers gemunt op de aarde waardoor het voortbestaand van de mensheid aan een zijden draadje hangt. onder leiding van generaal W.R. Monger wordt ons kleurrijk monstergezelschap ingeschakeld om het op te nemen tegen Gallaxhar. Monsters vs Aliens is allesbehalve een baanbrekende animatiefilm. het scenario bevat zoals steevast een geloof in of durf opkomen voor jezelf moraal, de vijand is allesverwoestend maar zal toch overwonnen worden, de dialogen voelen als voorgekauwd koevoer voor tieners aan en detaildigitneukers zullen de pixels als houterig beschouwen. maar toch, toch heb ik mij geamuseerd met dit kleinoodje. waarom? je bent een filmgeek voor iets en de talrijke knipogen naar klassiekers voelen lekkerbekkend aan. allerlei monsterfilms passeren de revue (let op de spectaculair instortende Golden Gate Bridge scène als ode aan Cloverfield, een vliegtuigbom bevat een E.T. Go Home opschrift en verder ga je ook nog linken vinden naar o.a. The Invisible Man, Close Encounters Of The Third Kind, Attack Of The Killer Tomatoes en ook naar meer gewone films als Beverly Hills Cop, Star Trek, The Great Escape en vooral Kubrick’s Dr. Strangelove) waardoor je aandacht en zoektocht naar filmlinken het infantiele scenario doen vergeten. het betekent dus dat Monsters vs Aliens gesmaakt zal worden door kleuters, tieners en (letterlijke) filmfreaks. de filmtitel dekt dus de lading.
 
3/5
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s