Fighter


te gemakkelijk zou de synopsis van Fighter zich omschrijven als de vrouwelijke versie van The Karate Kid (nummer vier in de rij daarvan niet meegerekend). maar dat zou te leeghoofdig zijn. Aicha is van Turkse afkomst en samen met haar ouders, broer en zus wonen ze in een voorstad van Kopenhagen. haar broer Ali heeft het geschopt tot arts en op privévlak heeft hij zijn oog laten vallen op Jasmin, die van een rijke afkomst is. Aicha’s vader is misnoegd over zijn lage loon werk en is aldus fier op Ali en verwacht dat Aicha dezelfde weg in gaat. zij zit in haar laatste jaar van de middelbare school maar mist de educatieve schwung. haar hart en ziel zit immers bij haar passie: kung fu. ze mag dat van thuis uitoefenen omdat het beperkt is tot een lokale amateuristische vrouwenploeg maar Aicha wil hogerop en toetreden tot het kampioenenteam van kungfumeester Sifu. na een oefensessie bemerkt deze laatste een grote progressiemarge bij haar en ze mag toetreden. twee nadelen echter in rekening te houden: ze moet minstens vier keer per week trainen wat betekent dat ze voor vele lessen op school abscent moet blijven en ze zal ook met jongens moeten vechten, blanke jongens. Emil ontfermt zich binnen het team over haar en er bloeit zelfs iets moois tussen de twee. intussen doet Aicha haar uiterste best om dit geheim te houden voor haar familie en school. met het oog op de jaarlijkse kungfukampioenschappen doet Omar zijn intrede in het team van Sifu, een jongeman van Turkse afkomst die met afkeer ziet hoe Aicha volledig ingaat tegen Turkse ingeburgerde vrouwentradities. op het verlovingsfeest van Ali en Jasmin lopen de twee elkaar tegen het lijf en verbolgen over het feit dat Jasmin in zee gaat met een familie waarbij de Turkse origines oneer en onrecht aangedaan worden, loopt een discussie tussen hen grondig uit te hand met verstrekkende gevolgen voor Aicha en haar familie. ok, je hebt wel het karate kid verhaal waarbij Aicha steeds groeit in haar gevechtskunsten en alhoewel dit voor een Deense productie verrassend sfeervolle martial art scènes oplevert, is dit eigenlijk maar bijkomstig. wat centraal staat, is de onmogendheid van vrijheid van een Turkse jonge vrouw die haar dromen wil volgen. doet ze dit, maakt ze haar familie tot schande maar ook tot schade; doet ze dit niet, zit zij opgescheept met een gedwongen te volgen levensloop. breder gezien kan de film gezien worden als een confrontatie van diep gewortelde Turkse tradities ten aanzien van een Deens christelijke setting. culturen hebben hun eigen waarden en normen en zonder wederzijds begrijpende standpunten is een verzoening tussen autochtonen en allochtonen onmogelijk. meer dus dan The Karate Kid zou een vergelijking met Bend It Like Beckham meets Girlfight op zijn plaats zijn maar Fighter hoeft deze niet want de film is voldoende cultureel humaan genoeg omkaderd met vertraagde kung fu wire scènes binnen een verrassende Turkse melodie versus hip hop soundtrack om zijn eigen publiek te krijgen.

3/5

  

Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s