36ste IFF Gent: Troubled Water


mijn 1ste film op dit 36ste filmfestival en bij wonder een onverhoopte meevaller. geen makkelijk thema voor regisseur Erik Poppe die de pas vrijgelaten Jan Thomas volgt in zijn eerste stappen naar een nieuw huis en nieuwe job. hij heeft acht jaar in de cel gezeten na de veroordeling als kindermoordenaar. met zijn talent als organist raakt hij aan de bak in een lokale kerk om missen, huwelijken en communies op te luisteren. zijn muziek overstijgt de middelmaat en al snel raakt de plaatselijke dominee Anna in de ban van hem. maar kan hij het verleden achter zich laten en slaagt hij erin een vaderlijke rol op te nemen voor Jens, het zoontje van Anna. of haalt het verleden hem in aangezien Jens sterke gelijkenissen vertoont met het vermoorde jongetje en zijn diens ouders al over het voorval heen? Poppe behandelt lastige vragen omtrent het thema, bedeesd en tot de bodem. een kindermoordenaar is een psychopaat. Jan echter blijkt een rustige bescheiden jongeman te zijn met een zwarte smet op zijn actief. verdient hij een tweede kans? Jan komt terecht in een kerk waar vergeving en verzoening centraal staat en waarbij alles gebeurt volgens een Gods plan. hoort kindermoord daarbij en geeft dat recht op vergeving? dat de moeder van het vermoorde kind geen vergeving kan opbrengen, is begrijpbaar maar hoever mag zij daarin gaan? en zo zijn er nog enkele penibele onderwerpen waarvan blijkt dat een te snelle conclusie voorbarig is. Poppe ondersteunt zijn film met doordringende orgelmuziek waarbij bridge over troubled water een nieuwe dimensie krijgt en door merg en been gaat. Troubled Water speelt in competitie in Gent en is meteen de gedoodverfde favoriet. hij mag alleszins winnen.
 
3,5/5
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s