36ste IFF Gent: Accidents Happen


een kleinoodfilm over een disfunctionele familie. ieder jaar een succesvol terugkerend element op het filmfestival en met Accidents Happen komt daar gelukkig geen veandering in want Andrew Lancaster’s debuutfilm is een gedurfd indiefilmpje over gevoelige thema’s die grappig aangesneden worden. Billy Conway is in se een normale tiener maar blijkt tegenslagen aan te trekken. in de openingsscène is hij het gazon met een tuinslang aan het besprenkelen terwijl doorheen de waterdruppels zijn brandvuurvattende buurman zich reddeloos heen en weer waggelt. meteen is de toon gezet van de film: pijnlijke voorvallen die via een realcynisme een plaats gegeven kunnen worden en zelfs grappige momenten oplevert. Billy heeft nog een zus en twee broers en samen met de ouders gaan ze naar een drive-in movie maar die kan de jongeren niet boeien en de avond loopt uit op kattekwaad, maar één met gevolgen (zoals doorheen gans de film). in een dramatisch ongeval komt de dochter om het leven en één van zijn broers heeft een blijvende hersenbeschadiging waardoor hij als plant verder leeft. iedereen probeert het ongeval een plaats te geven maar enkel Billy is nuchter genoeg om dit te kunnen. zijn vader heeft het gezin verlaten voor een dom blondje, zijn andere broer stort zich in sterke drank en zijn moeder wentelt zich in sarcastische bitterheid. maar ook Billy heeft nood aan een uitlaadklep en samen met zijn buurjongen haalt hij enkele jeugdstreken uit zoals zijn broers vroeger deden. plezant om uit te voeren, tot het misloopt… dan duikt dat doembeeld op van verantwoordelijkheid opnemen. een traditionele plot misschien maar de onconventionele uitwerking waarbij ontluikende vriendschap en helend familiebelang doorspekt worden met cynische one-liners en komische beeldspelingen maken van de film een genot. je zit te kijken naar ongelukken met dramatische aflopen waarbij je denkt van oei, wat vreselijk maar de spitsvondige manier waarop dialogen gespekt worden laten toch het zonnetje doorheen de regendruppels schijnen. het gaat hierbij niet om uitlachen maar om mee-lachen. humor geeft de tragiek een plaats in het leven en helpt je gebeurtenissen te verwerken. Geena Davis doet dit als sarcastische wentelteef en haar superieure air geeft glans aan haar complex en sterk karakter terwijl ook de jongeren op nuchtere Australische voorstadwijze acteren in een natuurlijke eightiessetting. Accidents Happen hoort in het rijtje van Lonesome Jim, Little Miss Sunshine, Garden State, Me You And Everyone We Know en is het type film waarvoor je naar het festival komt.
 
4/5
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s