36ste IFF Gent: Anvil! The Story Of Anvil


al dan niet een waardemeter: Michael Moore bestempelde deze film als de beste documentaire die hij ooit heeft gezien. Anvil is een Canadese metalgroep die begin jaren tachtig net zoals andere bekende metalbands grote ogen gooiden in de landen van de rijzende zon. op het Japan’s Super Rock Festival zien we hoe zij in 1984 een horde fans in extase achter laten. twee jaar eerder hadden ze hun tweede album uitgebracht, Metal On Metal, dat goed verkochtte en een inspiratiebron betekende voor groepen als u waarschijnlijk wel bekend Motorhead, Slayer, Anthrax en Metallica. hun opvolgers raakten wereldbekend, werden steenrijk, maar wat met Anvil? zij raakten in de bergafwaartse vergetelheid met mijmeringen van wat had kunnen zijn. Anvil! The Story Of Anvil gaat niet op zoek naar de reden van hun verval maar wel naar de reden van hun bestaan. twee schoolvrienden Steven ‘Lips’ Kudlow en Robb Reiner richtten op hun veertiende in Toronto de band op en nu ze in hun vijftigerjaren zijn bestaat de band nog steeds. het is hun vroegere droom om succes te oogsten die hen nog steeds overeind houdt. tussen hun twaalf verschenen albums door werken ze in normale dagjobs, enkel om rond te kunnen komen want hun droom om enkel van Anvil te kunnen leven levert niks op. hun vrouwelijke amateurmanager Tiziana mag dan wel een Europese toer geboekt hebben (met doorgang in Gent), meer dan optreden voor vijf man en een paardenkop zit er niet in en achteraf is het meestal koekenbak omdat ze niet uitbetaald worden (de scène in Praag is zeer treffend, eerst denk je dat dit fake is maar als men elkaar naar de keel begint te grijpen, moet je zelf toch even slikken). op zich pakkende beelden want afgaande op hun muziek zijn ze echt wel goed en hebben ze tonnen talent maar blijkbaar mogen ze net nooit van het geluk proeven. en zo zie je ze voor 174 man optreden in een zaal die de capaciteit heeft van 10000 man of voor een zaal met welgeteld één headbangende fan. vele bands zouden het hierbij opgeven, maar niet Anvil. Lips heeft een demo gestuurd van hun dertiende album naar de bekende producer Chris Tsangaradis om hun geluid alle eer aan te doen. en dat werkt maar de distributie laat het weer afweten, ze passen niet meer in de markt… de grootste sterkte van Anvil! The Story Of Anvil is dat regisseur Sasha Gervais (scenarist van The Terminal en zelf in de jaren tachtig roadie van Anvil) vooral inzoomt op de vriendschapsband tussen Lips en Robb. ze zijn als twee broers voor elkaar maar stukgeslagen dromen leiden tot frustraties die uitmonden in hoogoplopende ruzies. Gervais laat het objectief zien, net zoals de verzoeningen die de juiste snaar raken (op wie moet ik me uitreageren, jij staat het dichtst bij mij!). ook de tussenkomsten van de familieleden over het uitblijvende succes bieden een meerwaarde, zonder melig te zijn. Anvil! The Story Of Anvil is een meeslepende en ontroerende documentaire die met zowel optimistische als depressieve noten het wel en wee schetst van de band maar vooral van het stichtersduo die onafhoudend hun ultieme rockdroom najagen maar hierin meer tegenval kennen dan voorspoed. hun inzet zou wel eens beloond mogen worden, bijvoorbeeld door een superverkoop van hun komende veertiende album.
 
3,5/5
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s