36ste IFF Gent: Winnetoons, De Schat Van Het Wilde Westen


waar is de tijd dat we in de bossen cowboy en indiaantje speelden (later werd dat dokter en verpleegster). naar die jeugdspielerijen brengt de kinderfilm Winnetoons ons waarin een avontuur van Winnetou en Old Shatterhand doorkruist wordt door de zoektocht van een weesjongen naar de schat van de Azteken. zijn vader gaf hem op zijn sterfbed een boek waarin de weg naar de verborgen schat van het Zilvermeer zat. in plaats van in het dichtsbijzijnde weeshuis gedropt te worden, rent hij weg uit de New Yorkse stad en zet hij de treinrails richting Arizona. in het Wilde Westen aldaar trachten Winnetou en Old Shatterhand een einde te maken aan de reeks bank- en treinovervallen van kolonel Brinkley, zijn indiaanse handlanger Black Hawk en zijn knullige neef Jake. tevens moeten ze een oogje in het zeil houden op Winnetou’s zus Nscho-tschi die haar rebelse karakter heeft geërft van haar grootmoeder en liever in de jacht de pijl en boog hanteert in plaats van in kookpottten te zitten roeren (zie daar de start van het feminisme). Brinkley heeft intussen zijn oog laten vallen op de trein waarop Bobby zit, immers daarin wordt een ganse koffer vol goud getransporteerd. ons duo van de prairie weet een list te bedenken en Brinkley dient zonder goud af te druipen maar heeft wel het dagboek kunnen bemachtigen van Bobby. hij kidnapt Bobby, die ondertussen in het gezelschap is van Nscho-tschi, en deze dient hem te leiden naar de opperschat van de Azteken zodat hij wereldheerser kan worden. uiteraard zetten Winnetou en Old Shatterhand de achtervolging in. Winnetoons, De Schat Van Het Wilde Westen is te beschouwen als enkel een kinderanimatiefilm en zal absoluut geen breder publiek kunnen aanspreken. daarvoor is het verhaal voor volwassenen iets te infantiel (waarbij de grappen zich beperken tot tientallen schoten die hun doel missen of een dansende kip die haar service weigert) en kan men geen zelfde heimwee ervaren zoals bij Suske en Wiske met hun Texasrakkers. tevens is de animatie houterig zoals wij het zelf in de jaren tachtig konden aanschouwen (de paarden bewegen in galop zoals wij met beeldjes zouden huppelen), op dat vlak wel heimwee dus, maar of dit weer dan goed is voor de hedendaagse jeugd is maar de vraag. echter, de leefwereld van kinderen is nog onbevangen en hun fantasie van de far far west en hun drang naar wereldse avonturen (zie ook de poster waarbij Indiana Jones geïmiteerd wordt) zullen zij perfect weerpiegeld zien in het personage van Bobby die tussen de helden van Karl May de prairie op stelten mag zetten. heb je een kroost die naar de kleuterklas gaat, dan weet je waar naar toe. in het andere geval zou ik maar een Pixarke doen.
 
2/5
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s